Un nou standard pentru display-uri – DockPort

, 05 Iun, 18:00

VESA, pe numele său complet Video Electronics Standards Association, organizația ce guvernează standardele de conectare pentru orice display au anunțat că standardul DisplayPort va suporta USB 3.1 și alimentare pe același cablu prin care se transferă în prezent informațiile de semnal video.

VESA DockPort

Cunoscut sub numele de DockPort, o denumire momentan internă, conexiunea fizică va fi perfect compatibilă cu cea actuală de la DisplayPort, asemănător comportamentului USB 3.0 și USB 2.0. Acest lucru înseamnă că dispozitivele mai vechi cu conexiune DisplayPort vor fi compatibile cu cele care au DockPort.

Atunci când două dispozitive DockPort sunt conectate între ele, va fi posibil și transferul pe USB 3.1 și transferul de curent electric pentru alimentarea unuia din dispozitive. În acest mod, se reduc semnificativ numărul de cabluri necesare conectării dintre sursa de semnal și display. Posibil ca prin adoptarea acestui standard, HUB-ul alimentat de USB 3.1 să devină un element comun pe orice monitor.

DockPort este o extensie a standard-ului actual și va fi oferit tuturor producătorilor membrii ai asociației VESA, fără nici un fel de costuri adiționale de licențiere, iar noile produse nu vor avea un preț prohibitiv din acest motiv.

Spre deosebire de HDMI care poate transfera doar audio și video, DockPort va fi primul standard ce va putea transporta date pe un cablu destinat semnalului video, și primul standard ce va transporta alimentare alături de semnal video, fără nici un fel de interferențe. Standardul începe să fie adoptat și un număr de producători au început să își demonstreze produsele în cadrul Computex 2014.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

DisplayPort este un standard foarte bun dar nu difera prea mult de HDMI decat prin faptul ca nu presupune costuri de licentiere. HDMI deja suporta transfer de date prin CEC dar numai pentru anumite functii, nu stiu daca au introdus deja si suport pentru USB.
Intel a incercat sa reduca confuzia cauzata de multitudinea de conectori cu Thunderbolt, specificatiile initiale fiind cu fibra optica dar s-au lovit de refuzul producatorilor de hardware care insista pe o multitudine de conectori diferiti, MHL a fost un pas inainte dar nu a rezolvat problema si vedem mereu ca apar noi conectori si din cauza acestui cosmar ajungem sa trimitem totul prin WiFi si sa ne afectam sanatatea, poate se raspandeste LiFi mai repede si scapam de nebunia asta cu zeci de conectori si radiatii daunatoare peste tot.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail