Un nou standard pentru display-uri – DockPort

Un nou standard pentru display-uri - DockPort

VESA, pe numele său complet Video Electronics Standards Association, organizația ce guvernează standardele de conectare pentru orice display au anunțat că standardul DisplayPort va suporta USB 3.1 și alimentare pe același cablu prin care se transferă în prezent informațiile de semnal video.

VESA DockPort

Cunoscut sub numele de DockPort, o denumire momentan internă, conexiunea fizică va fi perfect compatibilă cu cea actuală de la DisplayPort, asemănător comportamentului USB 3.0 și USB 2.0. Acest lucru înseamnă că dispozitivele mai vechi cu conexiune DisplayPort vor fi compatibile cu cele care au DockPort.

Atunci când două dispozitive DockPort sunt conectate între ele, va fi posibil și transferul pe USB 3.1 și transferul de curent electric pentru alimentarea unuia din dispozitive. În acest mod, se reduc semnificativ numărul de cabluri necesare conectării dintre sursa de semnal și display. Posibil ca prin adoptarea acestui standard, HUB-ul alimentat de USB 3.1 să devină un element comun pe orice monitor.

DockPort este o extensie a standard-ului actual și va fi oferit tuturor producătorilor membrii ai asociației VESA, fără nici un fel de costuri adiționale de licențiere, iar noile produse nu vor avea un preț prohibitiv din acest motiv.

Spre deosebire de HDMI care poate transfera doar audio și video, DockPort va fi primul standard ce va putea transporta date pe un cablu destinat semnalului video, și primul standard ce va transporta alimentare alături de semnal video, fără nici un fel de interferențe. Standardul începe să fie adoptat și un număr de producători au început să își demonstreze produsele în cadrul Computex 2014.

Citește și:
Etichete: