Robotul care scrie de mână cărți sfinte

Robotul care scrie de mână cărți sfinte
09:30 11.07.2014

Cartea sfântă a evreilor, Tora, este transcrisă de mână şi dată din generaţie în generaţie, cu toate că respectiva mână a fost robotică de această dată.

robo-torah robot rabing tora

Rabinii trebuie să rescrie o copie de Tora pe parcusul perioadei lor de activitate, urmând ca, din genereraţie în generaţie, să dea pergamentul la nepoţi. Sarcina în sine este titanică.

Dacă tot era vorba de atât de multe probleme, a fost inventat un robot care face o treabă foarte bună în a scrie de mână întregul manuscris. Gradul de eficienţă este atât de mare, încât poate termina de reprodus cărţile lui Moise în aproximativ 3 luni, pe un sul de hârtie de 80 de metri. Un rabin, care trece printr-o perioadă de destul de lungă de pregătire în vederea executării acelei sarcini, are nevoie de aproape un an pentru acelaşi act. În definitiv, vă daţi sema, robotul este robot. Nu trebuie să ia o pauză de ţigară şi nici să tragă un pui de somn.

Proectul ilustrat mai sus  este rezultatul creativ al unei echipe de artişti nemţi cu numele de robotlab. Înainte de a fi perindat pe întregul mapamond, şi-a găsit locul pentru o perioadă scurtă de timp în cadrul Muzeului Evreiesc din Berlin.