Un nou experiment nuclear produce mai multă energie decât absoarbe

, 14 Feb, 10:05

Mai este cale lungă până când fuziunea nucleară va fi un produs disponibil comercial, până atunci rămâne cea mai promițătoare sursă de energie pentru omenire.

Experiment Nuclear

În timp ce noi epuizăm resursele naturale ale pământului, acesta ne poate oferi soluții pentru a ne îndeplini cerințele de energie pentru foarte mult timp de acum încolo. Așadar, este de înțeles de ce se cheltuiesc miliarde de dolari, milioane de ore de muncă și decenii de insistență pe cercetarea legată de fuziunea nucleară.

În cursul acestei săptămâni, laboratorul Lawrence Livermore a anunțat că a atins un prag important în cercetarea nucleară. Cercetătorii de acolo au creat un reactor care este capabil să producă mai multă energie decât este nevoie să se producă fuziunii. Acest tip de experiment nuclear funcționează prin fuziunea dintre doi atomi. Fuziunea este procesul care are loc în interiorul soarelui și în stelele din univers. Atunci când doi atomi fuzionează se produce o cantitate foarte mare de energie, mai mult decât se obține în mod normal prin divizarea lor în centralele nucleare actuale.

Noul experiment nuclear a fost realizat folosind 192 de lasere ce încălzesc un cilindru cu diametrul de doar 10 mm, până la o temperatură de milioane de grade, și încălzind o pastilă de plastic ce conține două forme de plasmă de hidrogen la interiorul cilindrului, până la punctul în care devine atât de fierbinte încât produce raze-x și explodează comprimând gazele pe care le conține. Dacă acest proces are loc destul de des, se va produce o reacție în lanț iar fuziunea devine sustenabilă. Această reacție este cunoscută ca aprindere și, chiar dacă reacția în lanț nu a avut încă loc, ultimele teste demostrează că s-a produs de 2,6 ori mai multă energie decât s-a folosit inițial.

Următorul pas vor fi desigur aprinderea și reacția în lanț, însă după 60 de ani acesta reprezintă un avans foarte mare din punct de vedere tehnologic. Probabil vor mai trece încă câteva decenii și se vor cheltui alte câteva miliarde de dolari, însă, cu acest nou experiment nuclear, ne apropiem încet către metoda de alimentare folosită atât de des în filmele SF.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Eu v-as fatui asa: daca nu stiti cu ce se mananca fizica atomica, mai bine stati in banca dvs. Nu v-apucati sa scrieti prostii.
Si aveti bunul simt si indicati sursa tampeniilor de unde ati dat copy/paste, caci in primul rand asa este profi, nu sa para emanat de dvs (chit ca-i o tampenie sau nu).

Radu Neagu

Poftim linkul. Esti tare suparat pe aceasta relatare. Asadar poate o intelegi mai bine de aici.
http://abcnews.go.com/Technology/wireStory/fusion-energy-experiment-yields-promising-results-22481874

Cu totul de acord cu ce a scris dl. Popa.

Am trecut in revista linkul dvs. si am de adaugat doar atat: acel articol a fost facut pe genunchi de acel Malcom R.(ap science writer), iar dvs. l-ati preluat ca atare.

Nu contest abilitatile dvs. jurnalistice pt. ca nu ma pricep la asa ceva, dar pe viitor aveti grija ce preluati si de unde preluati, caci internetul este plin de dezinformari si prostii.
Axati-va pe un anumit tip de stiri, pe cele pe care va pricepeti „sa le digerati”. Altfel veti fi privit ca pe un oportunist intr-ale stirilor de tip magazin/almanah.

Din partea mea aveti cicumstante atenuante. 🙂

Daca nu contesti abilitatile fiindca nu te pricepi, la ce mai mananci ***** si iti dai cu parerea aiurea despre o companie din afara unde stirile nu sunt facute de amanta, soacra, secretara mogulului.

Lasati frustrarile acasa si apreciati ca sunteti informati spre deosebire de populatia Chinei unde totul este filtrat si cenzurat.

„Următorul pas vor fi desigur aprinderea și reacția în lanț, însă după 60 de ani acesta reprezintă un avans foarte mare din punct de vedere tehnologic. Probabil vor mai trece încă câteva decenii și se vor cheltui alte câteva miliarde de dolari, însă, cu acest nou experiment nuclear, ne apropiem încet către metoda de alimentare folosită atât de des în filmele SF.”

Trecand peste lipsa cunoasterii domeniului, numai in paragraful asta gasim:
– un dezacord;
– o cacofonie;
– trei formulari lipsite de orice logica.

Articolul de fata are atat de multe carente, jurnalistice in principal, incat reprezinta o pierdere de timp pentru oricine intra sa il citeasca. Si nu e primul de acest fel pe acest site. S-a umplut paharul si s-a terminat bunavointa. V-ati pierdut definitiv un cititor. Va recomand sa depuneti mai mult efort sau sa renuntati cu totul la a mai scrie. La felul in care se prezinta lucrurile acum, sunteti doar un tabloid tehnologic.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail