Un nou experiment nuclear produce mai multă energie decât absoarbe

Un nou experiment nuclear produce mai multă energie decât absoarbe
Radu Neagu
Radu Neagu
10:05 14.02.2014

Mai este cale lungă până când fuziunea nucleară va fi un produs disponibil comercial, până atunci rămâne cea mai promițătoare sursă de energie pentru omenire.

Experiment Nuclear

În timp ce noi epuizăm resursele naturale ale pământului, acesta ne poate oferi soluții pentru a ne îndeplini cerințele de energie pentru foarte mult timp de acum încolo. Așadar, este de înțeles de ce se cheltuiesc miliarde de dolari, milioane de ore de muncă și decenii de insistență pe cercetarea legată de fuziunea nucleară.

În cursul acestei săptămâni, laboratorul Lawrence Livermore a anunțat că a atins un prag important în cercetarea nucleară. Cercetătorii de acolo au creat un reactor care este capabil să producă mai multă energie decât este nevoie să se producă fuziunii. Acest tip de experiment nuclear funcționează prin fuziunea dintre doi atomi. Fuziunea este procesul care are loc în interiorul soarelui și în stelele din univers. Atunci când doi atomi fuzionează se produce o cantitate foarte mare de energie, mai mult decât se obține în mod normal prin divizarea lor în centralele nucleare actuale.

Noul experiment nuclear a fost realizat folosind 192 de lasere ce încălzesc un cilindru cu diametrul de doar 10 mm, până la o temperatură de milioane de grade, și încălzind o pastilă de plastic ce conține două forme de plasmă de hidrogen la interiorul cilindrului, până la punctul în care devine atât de fierbinte încât produce raze-x și explodează comprimând gazele pe care le conține. Dacă acest proces are loc destul de des, se va produce o reacție în lanț iar fuziunea devine sustenabilă. Această reacție este cunoscută ca aprindere și, chiar dacă reacția în lanț nu a avut încă loc, ultimele teste demostrează că s-a produs de 2,6 ori mai multă energie decât s-a folosit inițial.

Următorul pas vor fi desigur aprinderea și reacția în lanț, însă după 60 de ani acesta reprezintă un avans foarte mare din punct de vedere tehnologic. Probabil vor mai trece încă câteva decenii și se vor cheltui alte câteva miliarde de dolari, însă, cu acest nou experiment nuclear, ne apropiem încet către metoda de alimentare folosită atât de des în filmele SF.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: