Un nou dispozitiv pentru furtul PIN-urilor de la ATM a fost descoperit în Europa

Un nou dispozitiv pentru furtul PIN-urilor de la ATM a fost descoperit în Europa

Criminalii cibernetici devin din ce în ce mai inventivi în metodele lor de a compromite companiile și utilizatorii de ATM-uri și de carduri bancare.

ATM Skimmer1

EAST, European ATM Security Team, a descoperit de curând o creștere drastică în tehnologia folosită pentru furtul PIN-ului și a cardurilor bancare, numită și ATM Skimming. Dispozitivele ”tradiționale” destinate skimming-ului ATM erau gândite să fie așezate deasupra slot-urilor pentru cardurile bancare și erau mai ușor de observat de către utilizatori, noile dispozitive miniaturale sunt însă mult mai dificil de depistat. Aceste noi dispozitive menite să înregistreze PIN-ul cardurilor bancare sunt concepute pentru ATM-urile marca NCR și dețin o cameră video foarte mică. Nu se știe momentan care din țările din Europa sunt afectate însă această practică devine din ce în ce mai comună.

Noile dispozitive sunt atât de mici, încât pot fi inserate în fanta cardului fără a împiedica folosirea bancomatului. În ciuda folosirii cipului pentru cardurile bancare din Europa, implicit având carduri mai greu de copiat, skimmerele ATM sunt o problemă semnificativă pe acest continet. Statele Unite, pe de altă parte, nu au făcut încă tranziția la folosirea PIN-ului și  cardurilor cu cip, iar instituțiile financiare au presiuni destul de mari pentru a face această schimbare.

ATM Skimmer

Având în vedere că aceste dispozitive sunt acum aproape imposibil de depistat, iar instalarea lor nu necesită un ATM a cărui locație este mai retrasă, pentru că se poate face în câteva secunde, doar prin introducerea card-ului fals, de care este atașat un skimmer, în fanta ATM-ului, metoda cea mai bună pentru prevenirea furtului banilor din cont, rămâne acoperirea cu cealaltă mână, a tastaturii bancomatului, atunci când introducem PIN-ul.