Tetris la 30 de ani – Din URSS, cu dragoste, cel mai portat joc al tuturor timpurilor

Tetris la 30 de ani - Din URSS, cu dragoste, cel mai portat joc al tuturor timpurilor

Sovieticii nu au adus multe lucruri bune în lume, dar Tetris e unul dintre ele. Jocul simplu prin care trebuie să unim cărămizi a ajuns la 30 de ani, împliniți pe 6 iunie.

Tetris_DOS_1986
Tetris e un puzzle creat de programatorul rus Alexei Pajitnov. A fost lansat pe 6 iunie 1984. Numele său venea de la combinația dintre Tetra (prefix numeric din greaca veche, folosit deoarece piesele aveau patru segmente) și tenis, jocul favorit al programatorului.

Tetris a fost primul joc pe calculator care a fost exportat din URRS către Statele Unite și publicat de Spectrum pe un Commodore 64 și pe un IBM PC. Partea incredibilă a jocului? Există și astăzi și e la fel de popular.

Cel mai portat joc din istorie

În 1988, Henk Rogers descoperă Tetris în Las Vegas și se îndrăgosește de acest joc simplu și care dă dependență. Compania sa publică apoi Tetris pe PC și NES în Japonia, unde devine blockbuster-ul acelui an, cu peste două milioane de copii vândute. Rogers e elementul cheie al popularității Tetris. 

În 1989 îl cunoaște pe Alexei Pajitnov și devin prieteni, iar Rogers preia drepturile de distribuție pentru Tetris, pe care le împrumută apoi către Nintendo. Rezultatul? Tetris ajunge pe un Nintendo și 35 de milioane de exemplare ale casetei sunt vândute. La ce nivel e Tetris azi? 170 de milioane de exemplare vândute – 70 de milioane fizice și 100 de milioane pentru telefoanele mobile.

Tetris Ultimate pentru PlayStation 4

Tetris Company a anunțat pe 14 martie 2014 un acord cu Xbox și Playstation 4, pentru ca jocul să ajungă și pe aceste platforme. Jocul a devenit în 2011 cel mai portat din istorie, potrivit Guinness World Records – peste 65 de platforme au acest titlu.

Jucați-vă Tetris – linkuri mai jos pentru cele mai populare platforme

Tetris pentru Android – puteți să descărcați de aici. 

Tetris pentru iOS 

Tetris pe Windows Phone

Și, Tetris pentru desktop, direct din browser, puteți juca la acest link. 

Citește și: