14 nov. 2014 | 15:34

Spionul“ din avion află ce vorbești la telefon: soluția americanilor îți încalcă intimitatea din aer

ACTUALITATE
Spionul“ din avion află ce vorbești la telefon: soluția americanilor îți încalcă intimitatea din aer

Un alt program de spionaj al Statelor Unite asupra propriilor cetățeni a ieșit de curând la suprafață, riscând să pornească un nou scandal.

surveillance nsa spionaj

Se știa dinainte că vorbitul la telefon nu este cel mai sigur mod de a comunica dacă vrei intimitate. Noi informații, însă. arată că nu doar cei suspectați de activități ilegale ci toți cetățenii ar putea fi ascultați în timp ce vorbesc la telefon. Acuzațiile au ieșit de curând la iveală alături de detalii în privința tehnologiei folosite de americani pentru a-și atinge obiectivele.

Conform celor de la Wall Street Journal, au fost folosite avioane pe care au fost amplasate anumite dispozitive speciale. Dispozitivul este capabil să se comporte precum un receptor, făcând astfel telefoanele să comunice cu el. Un flux de informații care circulă dinspre telefon înspre acest dispozitiv face ca autoritățile să intre în posesia unor date în legătură cu cei care susțin o convorbire.

spionaj nsa sua

Nu este prima oară când guvernul american este acuzat de astfel de practici. În trecut, NSA a fost ținta unor atacuri dure după ce s-a descoperit că aceștia colectau informații în legătură cu numeroși cetățeni americani. Autoritățile se folosesc de amenințarea teroristă pentru a justifica asemenea acte, însă nu toți cetățenii sunt de acord ca zeci de mii de persoane să fie verificate pentru a se găsi un singur răufăcător. Programul este aparent în derulare încă din 2007, iar aria de acoperire sugerează ca mare parte din populația Statelor Unite este expusă unui astfel de spionaj.