Sfaturi de la experții în securitate pentru cei care participă la Campionatul Mondial 2014

Sfaturi de la experții în securitate pentru cei care participă la Campionatul Mondial 2014

Costurile de roaming pentru telefoanele mobile sunt, în general, foarte mari și mulți dintre turiştii care călătoresc în Brazilia pentru a urmări Campionatul Mondial de fotbal vor alege să utilizeze punctele cu acces Wi-Fi gratuit, fără să ia în considerare problemele de siguranță.

Campionatul mondial de fotbal 2014 securitate wi-fi

Aceasta este o abordare riscantă, deoarece toate datele trimise sau primite prin aceste reţele Wi-Fi deschise pot fi interceptate. Parolele, codurile PIN și alte informații sensibile ar putea, de asemenea, să ajungă în posesia infractorilor cibernetici atunci când sunt folosite punctele publice  de încărcare.

Rețele Wi-Fi precare

Experții Kaspersky Lab au făcut cercetări în ceea ce privește accesul Wi-Fi din São Paulo. Ei au condus 100 de km prin oraș și au verificat peste 5.000 de puncte de acces populare printre turiști – parcuri, mall-uri, aeroporturi și alte atracții turistice. Potrivit rezultatelor acestui studiu, experţii Kaspersky Lab au descoperit că 26% din cele 5.000 de rețele wireless publice nu folosesc parole.

Astfel, experții companiei au pregătit o listă de recomandări pentru turiştii care vizitează São Paolo pentru Campionatul Mondial de fotbal dsfășurat anul acesta:

  • Accesați întotdeauna internetul din orice rețea Wi-Fi numai prin intermediul unei conexiuni VPN. Dacă nu dispuneţi de una, este recomandat să o achiziționați și să o instalați pe dispozitivele voastre – smartphone-uri, tablete, laptopuri etc.
  • Dacă o rețea Wi-Fi vă blochează VPN-ul, evitați acea rețea. Dacă nu aveți altă opțiune, este mai bine să utilizați internetul prin TOR Browser, cu setările DNSCryptdirect pe dispozitivele voastre.
  • Dacă deţineţi un Access Point, verificați dacă software-ul integrat este o versiune actualizată. Dacă nu, acesta trebuie actualizat.
  • Nu utilizați setările de bază ale Access Point-ului, schimbați-le și utilizați parole noi și greu de spart.
  • Verificați criptarea pe care o are Access Point-ul. Dacă aceasta este de tip WPA sau WEP, schimbați-o cu WPA2 cu setări AES. Dezactivați emiterea SSID-ului și asigurați-vă că parola rețelei este puternică.
  • Dacă nu există o rețea sigură acolo unde vă aflați, nu vă grăbiți să postați poze imediat, așteptați până găsiți un loc sigur pentru a accesa internetul.

Punctele de încărcare AC/DC false

Un punct de încărcare AC/DC din Brazilia infectat cu un malware vă va încărca bateria, dar în același timp poate să sustragă, neobservat, informații de pe smartphone-ul sau tableta voastră. Interceptarea se face prin intermediul conexiunii USB, în contextul în care majoritatea punctelor de încărcare dispun de aceasta. În unele cazuri, aceste încărcătoare false pot instala un malware care vă poate localiza, care poate fura documente, contacte, poze, mesaje, lista de apeluri, parolele salvate și chiar cookie-urile din browser.

Recomandări

  • Nu utilizați niciodată încărcătoare necunoscute; căutați locuri de încredere de unde să vă încărcați dispozitivele.
  • Folosiți bateria în mod responsabil și încercați să aveți una de schimb pentru a o putea folosi dacă prima se descarcă.
  • Dispozitivele iOS dispun de capace cu o baterie în plus care ar putea fi, de asemenea, o soluție bună.
  • Încercați să optimizați viața bateriei, oprind procesele de prisos și activând Airplane Mode când nu sunteţi contectaţi la o rețea. Puteți, de asemenea, să dezactivați sunetele, vibrațiile, soneriile și alte funcționalități care consumă resurse, precum imaginile animate etc.

„Punctele de încărcare AC/DC periculoase reprezintă o problemă a Braziliei și un adevărat pericol pentru cei care călătoresc la São Paolo pentru Campionatul Mondial de fotbal,” a declarat Dimitry Bestuzhev, Head of Global Research and Analysis Team în America Latină, în cadrul Kaspersky Lab. „Infractorii cibernetici știu că atunci când oamenii sunt departe de casă și au nevoie să acceseze hărți, trasee și orice fel de alte informații, tind să folosească orice încărcător disponibil, chiar și pentru câteva minute. Este foarte important să ţineţi minte că puteţi deveni foarte uşor victime ale pierderilor de informații delicate. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când utilizaţi un punct Wi-Fi pentru a posta fotografii, pentru localizare sau pentru a trimite mesaje. Gândiți-vă de două ori înainte și luați măsurile potrivite de siguranță,” a avertizat Dimitry Bestuzhev.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: