11 mart. 2014 | 16:18

Sennheiser HD598 – Dinamică și detalii interesante [REVIEW]

REVIEW
Sennheiser HD598 - Dinamică și detalii interesante [REVIEW]

Sennheiser HD598 1

Sennheiser este probabil sinonim cu calitatea germană pentru mulți dintre utilizatorii produselor acestei mărci. E drept, compania nu este cunoscută neapărat pentru produsele excepționale, mai degrabă pentru raportul preț-calitate, indiferent dacă vorbim de sisteme de sunet integrate, microfoane sau boxe active ori căști. Plaja de produse este largă, și orice utilizator are de unde alege, pe fiecare segment în parte. Desigur, cu cât crește prețul, cu atât dispunem de o performanță mai bună și avem așteptări mai ridicate de la produse.

Sennheiser HD598 este produsul care face obiectul acestui review, o pereche de căști cu un preț, am putea spune, mediu, de la care aveam așteptări destul de mari – să vedem dacă au fost îndeplinite și, mai ales, dacă erau justificate.

Design și construcție

Sennheiser HD598 2

Sennheiser HD598 reprezintă practic un upgrade pentru modelul HD595, care se află în portofoliul producătorului de aproape cinci ani. Sunt ceva mai agresive vizual decât predecesoarele, însă oricine plătește prețul pentru aceste căști este mai mult interesat de calitatea sunetului pe care o oferă. Modelul HD598 vine cu o combinație de crem și maro, distingându-se ușor dintre toate căștile predominant negre sau gri de pe piață.

Structura de bază este din material plastic, rezistent la impact, iar headband-ul este realizat din spumă și piele ecologică. Fiind de culoare deschisă, este probabil o idee bună să le mai ștergeți din când în când și să evitați folosirea lor într-un mediu murdar.

Cupele sunt dintr-o combinație comodă de cauciuc și velur pentru a fi cât mai fine. Îmi place că nu s-a folosit mușama sau burete, materiale care s-ar fi distrus în timp. Cauciucul este pentru a păstra elasticitatea cupelor în timp, o altă idee foarte bine implementată. Cupele sunt detașabile și producătorul oferă, contra cost, kituri de înlocuire a acestora.

Sennheiser HD598 6

Cablul este suficient de lung pentru orice utilizator, are trei metri și este realizat din cupru la interior. Cablul are montat jack-ul de 6,3 mm și vine și cu un adaptor de 3,5 mm pentru cei care nu dețin o placă de sunet externă. Cablul este de asemenea detașabil, răsucindu-se aproximativ 90 de grade pentru a putea fi detașat de casca stângă. Acest lucru face destul de dificilă scoaterea lui accidentală din cască.

Căștile au o greutate totală de 294 grame, dar sunt destul de comode încât nici după câteva ore nu am sesizat vreo dificultate în a le purta.

La interior, deasupra căștii propriu-zise, se află o sită fină menită să rețină praful, dar și cu rol estetic – oricum, nu neafectează direcționarea sunetului către ureche. Interiorul căștilor este bine realizat, semn că pot fi reparate destul de ușor în situația în care se uzează cablul sau sunt forțate în timpul utilizării.

Specificații

[table id=217 /]

Galerie imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sennheiser HD598/”/]

Performanță

Sennheiser HD598 3

Căștile Sennheiser HD598 au o construcție ”deschisă” (”open back”, cum este expresia în engleză). Asta înseamnă că, în teorie, nu vor oferi o gamă de frecvențe foarte joasă, însă din punct de vedere al acurateței sunetului sunt mai bune. La căști este mai problematică redarea tuturor frecvențelor corect, având în vedere că majoritatea dispune de un singur difuzor. La boxele de calitate, incinta este separată de obicei în două și există amplificare dedicată, precum și difuzoare pe plaje mai restrânse de frecvențe. Spre deosebire de alte modele deschise, HD958 surprind prin prezența frecvențelor joase, însă pentru aceasta este nevoie de un amplificator dedicat.

Testarea am realizat-o pe mai multe echipamente. În primă fază, am ales o placă de sunet banală, cea integrată pe placa de bază, așadar nimic special. Din păcate, aici nu excelează deloc. Diferența dintre aceste căști de aproape 200 de euro și unele de 50 de euro este puțin sesizabilă. Se aud clar, corect, însă lipsește dinamica cu desăvârșire.

Următorul pas a fost introducerea unei plăci de sunet Creative, fără amplificare în prealabil pentru căști. Având în vedere calitatea superioară a cipului de sunet de pe aceasta și a convertorului DAC prezent, lucrurile se schimbă radical. Fiind căști pe 50 Ohmi, sunt mai ușor de ”pornit” decât unele mai scumpe pe 300 Ohmi, așadar nu este nevoie de un amplificator dedicat. Sună corect și detaliat în toate melodiile pe care le-am rulat, excelând chiar pe linia melodică a lui Amon Tobin sau Jean Michel Jarre. Piesele rock au o definiție destul de bună, cel mai greu de redat pentru o pereche de căști fiind chitara electrică, capitol la care Sennheiser HD598 nu au nici un fel de problemă.

Sennheiser HD598 4

Ultimul pas a fost folosirea unei plăci de sunet externe, ceva mai vechi, însă cu un potențial foarte bun pentru căștile testate. Este vorba de Native Instruments Audio Kontrol 1, o placă foarte folosită și la momentul actual de mulți profesioniști în domeniul audio. Aici, folosind direct jack-ul de 6,3 mm și lipsind interferențele computerului, sunetul este mult mai dinamic și mai curat. Mi-a plăcut că, spre deosebire de alte modele, Sennheiser HD598 nu încearcă să compenseze pe nici o plajă de frecvențe. Îmi este totuși greu să cred că difuzorul intern ajunge să redea 12 Hz, poate doar în specificații.

Performanța muzicală este așadar mai mult decât decentă, iar cu o echipare corectă acestea excelează din punct de vedere al sunetului. Țineți cont că este nevoie și de piese cu un bitrate mai mare de 256 kbps pentru a atinge un nivel de detaliu recomandat.

Am mers mai departe și am vizionat un film cu aceste căști, un film de acțiune, unde sunetul este destul de complex. Mi-au plăcut foarte mult și aici. Chiar dacă nu este un headset surround – personal, mi se par extrem de obositoare acelea, nivelul de detalii este mult prea ridicat. Cred că momentul decisiv a fost când cineva bătea la ușă, în film, iar eu m-am ridicat de pe scaun să deschid. Am testat, așadar, și dacă iese cablul din ele.

Concluzii

Sennheiser HD598 5

În primul rând, înainte de achiziționarea acestei perechi de căști, trebuie să țineți cont de un lucru. Fiind deschise, nu rețin la interior muzica pe care o ascultați. Astfel, dacă doriți să nu deranjați pe cei din jur cu piesele preferate, nu sunt o alegere tocmai bună. Nici zgomotul exterior nu este atenuat foarte bine – dacă le folosiți la exterior, veți putea auzi traficul sau oamenii de lângă voi. Nu sunt căști de stradă, iar utilizarea la birou poate fi deranjantă peste un anumit volum.

Din punct de vedere al sunetului, Sennheiser HD598 sunt mai mult decât suficiente, iar pentru prețul de 845 lei la Qwerty.ro, le putem recomanda cu căldură. Sunt extrem de comfortabile, în pofida greutății și dimensiunii lor, iar materialele și modul de construcție sunt bine puse la punct. Pentru cazul în care se uzează componentele, o pereche de cupe costă în jur de 20 de euro, iar un cablu de schimb ajunge pe la 15 euro.

Sennheiser HD598 6