Sailfish debutează în India și duce mai departe platforma abandonată de Nokia

Sailfish debutează în India și duce mai departe platforma abandonată de Nokia

Înainte de Windows Phone, Nokia experimenta cu MeeGo. A eșuat, dar platforma a evoluat independent. Acum debutează în India sub numele de Sailfish.

jolla sailfish smartphone

Sailfish este un sistem de operare derivat din MeeGo și dezvoltat de o fostă echipă Nokia. Compani se numește Jolla și își are sediul în Finlanda. Acum, primul smartphone cu acest sistem de operare a debutat în India la un preț de aproximativ 270 de dolari, scrie GSMArena. Din punct de vedere al dotărilor tehnice nu este însă chiar un telefon „de top“.

Primul telefon Jolla va avea un ecran de 4,5 inci qHD protejat de Gorilla Glass 2, are un procesor dual-core la 1,4GHz Snapdragon 400 și 1GB de memorie RAM cu 16GB de stocare internă. Este alimentat printr-o baterie de 2.100 mAh și are o cameră de 8 megapixeli. Telefonul a ajuns în Europa în urmă cu un an la prețul de 400 euro, iar în India trebuia să debuteze în august, dar Jolla a avut probleme cu producția.

Cine este și ce face Jolla?

Înainte de trecerea la Windows Phone, Nokia lucra, împreună cu Intel, să dezvolte platforma MeeGo, însă doar Nokia N9 a fost lansat cu acest sistem de operare. Între timp, finlandezii au fost cumpărați de Microsoft, iar MeeGo a fost preluat de o echipă formată din foşti angajaţi Nokia. MeeGo a fost redesenat şi prezentat drept Sailfish. Are o interfață similară webOS, Android și parțial Windows Phone. Numele Jolla înseamnă, în finlandeză, lotcă, o ambarcaţiune de pescuit cu vârfuri subţiri şi înguste la prora şi pupa.

Directorul Jolla este Marc Dillon, angajat Nokia timp de 11 ani şi cel care a lucrat la MeeGo din ianuarie 2006 şi până a părăsit compania în mai 2012, scria „Adevărul“ în 2012.

În septembrie 2013, compania Jolla informa că aplicațiile de Android vor rula pe Sailfish. „Spre exemplu, aplicaţii populare ca Instagram, WhatsApp şi Spotify vor rula direct pe Sailfish. De asemenea, WeChat din China, cu 400 de milioane de utilizatori, va fi disponibilă pentru Sailfish“, a afirmat la acea dată Tomi Pienimaki, director executiv Jolla. Aplicațiile sunt un element crucial al unei platforme de tipul acesta, iar Sailfish a ales să împrumute până poate susține un magazin propriu și să atragă dezvoltatori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: