Popularitatea Android nu mai creşte într-un an ca alţii în zece

Popularitatea Android nu mai creşte într-un an ca alţii în zece

Din păcate, a cam stagnat. Deşi se află în vârful piramidei şi există şanse infime să-şi piardă prea curând poziția, . Să vedem care sunt previziunile legate de popularitatea Android.

android-windows-ios-bb

Cel mai recent studiu Strategy Analytics ne oferă o viziune foarte clară vizavi de modul în ca a evoluat piaţa de sisteme de operare pentru mobile în ultimii ani și despre popularitatea Android.

Android-ul reprezintă un sistem de operare care în aproximativ cinci ani pur şi simplu a explodat. De la an la an înregistra o creştere remarcabilă în cota de piaţă şi nu părea să încetinească prea curând. În 2013 au avut însă loc nişte schimbări. Deşi a înregistrat o creştere de aproximativ zece procente, de la 68,8% până la 78,9%, aceasta este cea mai slabă cotă de crestere pentru gigantul american. Mulţi analişti clasifică această situaţie ca pe o manifestare a unei pieţe saturate de terminale.

Totuși, realitatea nu este chiar atât de simplă. Este suficient să ne uităm la creşterea Windows Phone sau la scăderea popularităţii iOS pentru a ne da seama că mai există loc în piaţă de răsturnări de situaţie, chiar dacă acestea nu vor avea loc pe primul loc în top.

Ca o mică menţiune, în 2013, procentul celor care au trecut la smartphone-uri a fost atât de mare, încât Apple, chiar şi după ce a înregistrat vânzări record de iPhone-uri pe hârtie, și-a văzut în realitate cota de piaţă scăzută semnificativ. Situaţia nu a fost mai roz nici pentru BlackBerry sau defunctul Symbian. Deşi aceste două platforme reuşeau în 2012 să domine o felie solidă din piaţă, formată din 9%, respectiva valoare s-a transformat acum într-un ruşinos 2%.

Dintr-un punct de vedere, am putea spune că există doar trei jucători în această competiţie. Mă tot gândesc însă dacă nu cumva 2014 va fi anul platformelor tinere, cu Firefox OS, Tizen sau Ubuntu reuşind să se ridice prin vânzări semnificative.

strategy-analytics-smartphones-q4-2013