Playtest: TP-Link Archer C5 e poate cel mai bun router wireless pe care să îl faci cadou de Crăciun

Playtest: TP-Link Archer C5 e poate cel mai bun router wireless pe care să îl faci cadou de Crăciun

Că TP-Link a lansat ieri noul router Archer C5 probabil că nu-ți pasă. Totuși, ar trebui să ții cont de ce face acest produs și la ce ți-ar fi bun. Noi l-am avut spre review și acum ți-l prezentăm.

TP-Link Archer C5 se remarcă întâi prin viteză. Ajunge la 1,2Gbps, iar asta înseamnă o mulțime de torrente numai bune de luat în calculator sau zeci de ore de streaming video la calitate mare fără bătăi de cap. Apoi, mai oferă posibilitatea de a crea două rețele wireless în frecvențe diferite și, în final, poate fi controlat prin aplicație. Acestea fiind menționate, Archer C5 o recomandare pe care ți-o facem printr-un nou articol „Playtest“.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (7)

Preț: TP-Link Archer C5 costă mai puțin de 450 de lei și îl găsești la eMAG aici. Pentru 510 lei ai acces la Archer C7, un model care ajunge la viteze de 1,75Gbps.

Ce face TP-Link Archer C5?

TP-Link Archer C5 funcționează în standardul 802.11ac, oferă patru porturi LAN și unul WAN (nimic ieși din comun până aici), și criptarea rețelei se face în standardele WEP 64 biți și 128 biți, WPA și WPA2, și WPA-PSK sau WPA2-PSK. Oferă două porturi USB și are comutator pentru oprire.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (5)

Spuneam mai sus de două rețele wireless într-un singur router. Ei bine, Archer C5 vine cu trei antene, dar, în fapt, poți avea șase și asta pentru că intern sunt cele în bandă de 2,4GHz. Astfel, acest router îți permite să creezi o rețea în bandă de 5GHz și una în bandă de 2,4GHz, iar per total poți obține două rețele care funcționează independent și deservesc scopuri diferite. Cu una poți descărca fișiere și cu alta poți susține o sesiune de gaming online, spre exemplu. Scopurile sunt destul de multe și utilitatea este evidentă.

Dacă ai nevoie de o rețea wireless furnizată de un router, cel mai probabil ai și un smartphone sau o tabletă. Pentru oricare dintre acestea, dacă rulează iOS (în App Store aici) sau Android (în Play Store aici), există aplicația TP-Link Tether. Dacă nu este evident din nume, aceasta este „puntea“ de legătură între dispozitivul tău mobil și router. Este compatibilă atât cu Archer C5, cât și cu Archer C7 pe care ți l-am indicat mai sus. Pe parcurs vor fi adăugate mai multe produse.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (1)

Cu ajutorul acestei aplicații poți accesa routerul de la distanță, fără necesitatea unui cablu, și vezi cine s-a conectat la rețeaua ta, câte dispozitive sunt conectate și dacă vreunul e suspect, îl poți deconecta. Dacă vei folosi routerul în casă pentru familie, ai la dispoziție un mod de control parental pentru a limita accesul copiilor la anumite site-uri sau le poți fixa orar de navigare. Tot prin TP-Link Tether poți schimba parolele sau crea o rețea nouă. Practic, ce făceai prin browser, folosind un cablu, faci acum prin dispozitivul cu Android sau iOS.

Avantaje și minusuri pentru TP-Link Archer C5

Bun, Archer C5 ajunge la 1,2Gbps, dar asta nu înseamnă că rețeaua ta oferă atât de mult. Cel mai probabil vei ajunge, în cazuri bune, la jumătate din această viteză. Dacă te decizi că ai nevoie de acest router, nu lua de bună această afirmație cu viteza. Întâi verifică-ți tipul abonamentului la furnizorul de Internet, apoi cumpără-l. Eu l-am testat pe rețeaua RDS și am ajuns la o bună viteză de aproape 50Mbps în download.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (2)

Un mare minus este carcasa. TP-Link are o plăcere aproape cronică pentru astfel de plastice lucioase care adună orice fir de praf și care arată bine doar în materialele de promovare. Prefer oricând o carcasă mată, poate chiar cauciucată, decât una neagră și lucioasă capabilă să se încarce static foarte repede. Acest router ținut pe birou va fi mereu plin de praf. Și sub birou va fi așa, dar nu îl vei vedea atât de des.

Două plusuri sunt aplicația și posibilitatea de a crea două rețele în paralel. Sunt scenarii în care sunt foarte utile, iar Archer C5 îți satisface această cerință la un preț bun. Personal aș alege acest router mai mult pentru control prin aplicație decât pentru viteză și pentru cele două rețele. Depinde însă de ce ai tu nevoie.

Test cu TP-Link Archer C5
Test cu TP-Link Archer C5.