01 aug. 2014 | 16:59

Pericol: Un nou tip de malware poate infecta orice dispozitiv cu USB

ACTUALITATE
Pericol: Un nou tip de malware poate infecta orice dispozitiv cu USB

S-ar părea că nu numai stick-urile USB cu memorie pot fi infectate cu malware, ci orice tip de gadget care dispune de o astfel de mufă, potrivit Engadget.

cel-mai-mic-pkparts-k1-usb-3.0-drive_thumb.jpg

Câțiva cercetători din domeniul securității cibernetice au descoperit că toate dispozitivele care se conectează la computere prin USB pot fi infectate.

Karsten Nohk și Jakob Lell, cei doi cercetători, sunt și creatorii virusului. Ei au încercat să atragă atenția asupra acestei vulnerabilități.

Malware-ul creat de ei este invizibil pentru soluțiile de securitate existente pe piață și se instalează automat pe un PC la care a fost conectat dispozitivul infectat.

De acolo, virusul poate face aproape orice. Poate prelua controlul PC-ului în totalitate sau poate fura setările DNS pentru browser.

Dacă este instalat pe un dispozitiv mobil, poate asculta toate conversațiile și le poate trimite, prin Internet, la un hacker, acționând la fel cu gadgeturile NSA.

Virusul, care se poate transmite și printr-o banală tastatură, nu poate fi șters cu simpla formatare a hard-drive-ului.

Cei doi cercetători spun că cel mai indicat ar fi să tratăm gadgeturile cu conexiune USB la fel cum tratăm acele hipodermice: să nu ne atingem de cele care nu sunt ale noastre și despre care nu știm cu siguranță că nu au fost infectate sau că nu au fost conectate la alte PC-uri.