Orange 4G va fi disponibil în toată țara din 7 aprilie

Orange 4G va fi disponibil în toată țara din 7 aprilie

Serviciul de internet Orange 4G va fi disponibil în toată țara începând de luni, 7 aprilie.

Orange 4G

Dacă până acum discuția despre internetul 4G se limita la doar câteva orașe mari din țară și, în practică, discuția se limita la o serie de teste cu echipamentele 4G, aflați că serviciul Orange 4G va fi disponibil în mai puțin de o săptămână, în toate reședințele de județ din țară, aproximativ 1000 de localități. Această mutare ridică acoperirea Orange la aproximativ 45% din populația totală a României și la mai mult de 73% din populația urbană.

E drept, a durat ceva timp, însă niciodată implementarea unei tehnologii noi nu se realizează foarte repede, investițiile la acest capitol fiind unele foarte mari. Discutăm de aproape 250 milioane de euro pentru licența 4G și de aproximativ 130 de milioane de euro investiția în modernizarea echipamentelor de rețea pentru a susține traficul și vitezele aferente.

Testele de performanță efectuate la evenimentul Orange au atins viteze de download de aproximativ 230 Mbps și pot fi considerate teste de laborator. Dispozitivele 4G prezente pe piață pot atinge, în cel mai bun caz, viteze de aproximativ 150 Mbps, teoretici. Aici mă refer la smartphone-uri și la tabletele sau modem-urile 4G. Va mai dura puțin până când producătorii de smartphone-uri și dispozitive mobile vor veni cu soluții aferente, iar până atunci sperăm că și rețeaua va fi gata în cea mai mare parte a țării.

Viteza aproximativă pe care o atinge la momentul actual un modem 4G în București este de aproximativ 70 Mbps la download și 35-40 Mbps la upload. Vorbim aici de un modem MiFi, achiziționat cu un abonament de date, și nu de unul primit în teste cu scopul de a obține cele mai bune cifre. Este totuși o plăcere să navighezi pe internetul mobil, la o viteză aproape identică cu ce oferă abonamentul de date pentru acasă. Singura diferență ar fi, desigur, latențele puțin mai mari pentru conexiunea mobilă.

Orange 4G 1

Citește și: