One M8 for Windows vs. Lumia 930: ce să alegi dintre cele mai bune două telefoane cu WP 8.1

One M8 for Windows vs. Lumia 930: ce să alegi dintre cele mai bune două telefoane cu WP 8.1

Microsoft, după lansarea HTC One M8 for Windows, are două telefoane foarte bune cu Windows Phone 8.1. Le comparăm și vedem care este cel mai bun dintre cele două și ce ar trebui să alegi.

Nokia Lumia 930 (1)

HTC One M8 for Windows a fost prezentat săptămâna aceasta. Vine la câteva luni după Lumia 930, până acum cel mai bune smartphone cu Windows Phone 8.1, și are o altă abordare. În înfruntarea HTC One M8 for Windows vs. Nokia Lumia 930 le comparăm și vedem ce ar trebui să alegi, dacă ai avea de ales între cele două și ai vrea să treci la Windows Phone.

Descoperă și review-ul Playtech pentru Lumia 930

Înainte de puncte pro și contra pentru cele două telefoane trebuie să știi că ambele vor rula sistemul de operare al Microsoft. În prezent este Windows Phone 8.1, iar producătorii au prea puține libertăți în modificarea acestuia. Experiența va fi similară pe ambele, spre deosebire de universul Android. Cele mai multe aplicații vin din Windows Store, iar HTC și Nokia se mai achită doar de hardware și produse software proprii. În final, Windows Phone a debutat ca platformă în 2010, iar HTC a fost partener de la început.

onew82

Construcție și design

Sunt două abordări diferite aici. Nokia folosește policarbonat, cu metal pe margine, pe când HTC apelează la aluminiu. Ambele telefoane sunt rezistente, dar HTC „se ține“ mai impact și câștigă prin design. Totuși, dacă vrei o gamă mai bogată de nuanțe de culoare, Lumia 930 este cel mai indicat.

Când vine vorba de „cum se simte“, Lumia 930 are o înălțime de 137 mm cu o grosime de 9,8 mm și o greutate de 167 de grame. One M8 for Windows are 146,36 mm înălțime cu o grosime de 9,35 mm și o greutate de 160 de grame. Personal, ce mi-a displăcut la HTC One M8 e că nu stă prea bine în buzunar, e mai înalt și mai incomod decât multe alte telefoane.

Tot în construcție intră și dotarea tehnică. One M8 for Windows și Lumia 930 sunt identice până la un punct. Au un procesor Qualcomm Snapdragon 801, 2GB de memorie RAM și un spațiu de stocare de 32GB, doar că la HTC poate fi extins cu un card microSD până la 128GB. Lumia 930 are o baterie de 2.420 mAh și One M8 for Windows folosește una de 2.600 mAh. Astfel, cel din urmă ar trebui să aibă o autonomie mai bună, dar asta rămâne de văzut și verificat în utilizarea de zi cu zi.

În final, ambele telefoane au un ecran de 5 inci full HD, doar că folosesc tehnologii puțin diferite. Totuși, nu vei observa diferențele decât dacă le ai unul lângă altul, ambele reproducând foarte bine culorile și având o luminozitate foarte bună.

HTC One M8 for Windows este identific (hardware) cu One M8 cu Android

HTC One M8 Design si calitatea materialelor

Cameră foto și aplicații

Bun, suficient cu dotările de care ar trebui să îți pese prea puțin. Telefonul trebuie să meargă și să o facă foarte bine. Niciunul dintre telefoane nu va avea probleme de rulare a sistemului de operare și a aplicațiilor. Sunt, în definitiv, top of the line. Nokia câștigă însă prin aplicații. E vorba aici de încărcare videoclipuri pe YouTube, de procesare poze sau de realizat poze cu un mai mare control asupra setărilor. Dacă vrei să îți controlezi televizorul prin telefon, HTC are Sense TV și un senzor infraroșu pe telefon.

Nokia investește foarte mult în software și e plus valoare pentru telefoanele sale. HTC revine în Windows Phone, după o pauză de doi ani, și se arată o companie interesată. Întâi, pregătește software pentru carcasele de tip DotView și aduce BlinkFeed de pe Android. Va fi aplicație terță, nu integrată în ecranul de start, dar funcționalitatea va fi aceeași.

Cât privește hardware-ul camerei, Nokia Lumia 930 are una de 20 megapixeli cu posibilitatea de a face poze în format RAW (pentru pasionații de post-procesare puternică), pe când HTC One M8 for Windows are un senzor de 4 megapixeli și are două camere foto pe spate pentru efecte vizuale speciale, cum ar fi 3D sau posibilitatea de a refocaliza. Telefonul pentru selfie este însă cel de la HTC. Are 5 megapixeli, pe când Nokia „oferă“ doar 1,2 MP.

Nokia Lumia 930

Concluzia

Microsoft se va ocupa, în continuare, de ecosistemul de aplicații și de sistemul de operare. Producătorii de până acum au arătat că pot livra și ieftin, și high-end. Era nevoie de One M8 for Windows, deoarece este un smartphone cu un design foarte bun și o construcție asemenea. Acum, Nokia are concurență și mai contează ce face HTC cu suportul software. Ce ar trebui să alegi dintre cele două? Este destul de simplu: Lumia 930 pentru cameră foto, dimensiuni mai reduse și aplicațiile Nokia; One M8 for Windows pentru construcție și design.

Află și cum ni s-a părut HTC One (M8) cu Android

Sunt doar câteva telefoane pe piață, la momentul actual, care ies cu adevărat în evidență. Printre acestea se numără și noul HTC One M8 și sunt lăudabile atât construcția, cât și performanța acestuia. Da, rețeta a fost gândită anul trecut, iar până acum perfecționată. Design-ul este deosebit și cu siguranță atrage privirile mai mult, telefonul este foarte robust, se ține bine în mână (deși recunosc că atunci când ești transpirat trebuie să strângi tare de el ca să nu îl scapi pe jos) și se comportă exemplar.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/HTC One M8/”/]

Citește și: