Ochiul bionic îi redă vederea unui bărbat care n-a mai văzut de trei decenii [VIDEO]

Ochiul bionic îi redă vederea unui bărbat care n-a mai văzut de trei decenii [VIDEO]

Ochiul bionic, care era în urmă cu câțiva ani doar un proiect mic în Carolina de Nord, a reușit de curând să îi readucă vederea unui om afectat de o boală foarte gravă.

ochiul bionic vedere

„Ochiul bionic“ Argus II i-a redat vederea lui Larry Hester, un bărbat care de 33 de ani nu a văzut nimic. El suferea de retinis pigmentosa, o maladiei care l-a lăsat fără vedere. Argus II nu este un ochi în adevăratul sens al cuvântului, acesta fiind mai degrabă un complex de dispozitive care lucrează împreună, dar ar putea fi soluția perfectă pentru nevăzători. Specialiștii de la Duke University l-au folosit în premieră în cazul lui Hester, informează Russia Today.

Dispozitivul Argus II e compus dintr-un implant și echipamentul extern. Implantul în sine este o proteză epiretiniană (situată pe suprafața retinei), care constă într-o antenă, o cutie electronică și un ansamblu de electrozi. Echipamentul extern include o pereche de ochelari, o unitate de procesare video și un cablu USB.

Cum funcționează ochiul bionic Argus II

Pentru început, pacientul poartă ochelarii dotați cu o cameră video care înregistrează ce se petrece în fața lor. Acest video este transmis după aceea computerului portabil unde este convertit în instrucțiuni. Instrucțiunile sunt transmise mai întâi printr-un cablu înapoi ochelarilor și apoi wireless către o antenă localizată în implant. Semnalul de la antenă este captat de ansamblul de electrozi care stimulează celulele funcționale rămase în retină. Celulele transmit semnalul către creier prin intermediul nervului optic și astfel este reprodus mecanismul vederii.

ochi bionic

Argus II nu oferă o vedere perfectă, însă este cea mai bună soluția pentru cazul lui Larry Hester. În urma experimentelor efectuate, pacientul a putut distinge clar luminile din interiorul camerei și cu puțin exercițiu, susțin medicii, acesta va fi capabil să se descurce singur în interiorul casei lui folosind doar dispozitivul.

Argus II s-ar putea dovedi a fi o alternativă mai ieftină decât câinii-ghizi pentru nevăzători, câini al căror antrenament este mult prea scump pentru majoritatea oamenilor. Odată cu dezvoltarea proiectului Argus II în viitor este de așteptat ca din ce în ce mai mulți pacienți să încerce „ochiul bionic“.

Argus II este folosit în Europa încă din anul 2011 însă în America a fost aprobat abia în anul 2013 de către Food and Drug Administration (FDA). Conform FDA, Argus II l-a ajutat pe pacient să identifice locul și mișcarea obiectelor și oamenilor, literele de dimensiuni mari etc.

Autor: Bogdan Cristea

Citește și:
Etichete: