O eroare defectează plăcile MSI R9 290X Lightning

O eroare defectează plăcile MSI R9 290X Lightning

Chiar dacă până acum problema a fost sesizată de numai doi utilizatori ai plăcilor MSI R9 290X Lightning, se pare că aceasta afectează toate plăcile din această serie.

MSI Lightning-R9-290X-Catalyst-14.3-Fan-Bug-Overheating

Nu este un secret că un procent relativ mic al produselor hardware sau software dețin astfel de bug-uri, însă problema cu plăcile MSI pare să vine de la driverele Catalyst 14.3. MSI R9 290X Lightning este o placă fierbinte ce consumă destul de multă energie și are nevoie de o răcire pe măsură, unde mai pui că procedeul de overclocking nu ajută deloc aceste cerințe. Din acest motiv, MSI folosește un sistem de răcire format din trei ventilatoare mari, ce acoperă în mod uniform suprafața radiatorului.

Problema software duce la oprirea completă a două dintre ventilatoare, cele din capătul plăcii, și implicit la creșterea substanțială a temperaturii cipului grafic.

Soluția cea mai simplă pentru această eroare de la MSI R9 290X Lightning este downgrade-ul recomandat la varianta de drivere Catalyst 13.12, mai ales dacă observați un comportament ciudat al ventilatoarelor sau dacă vă gândiți să faceți un overclocking al acestei plăci.

Momentan, problema a fost identificată pentru plăcile MSI ce folosesc o răcire cu trei ventilatoare, însă nu este exclus ca ceilalți producători să folosească algoritmi asemănători cu MSI și să fie afectate mai multe plăci. Probabil că AMD este deja conștient de problemă și va lansa un update rapid al driverelor, pentru a evita ca alte plăci să se prăjească din acest motiv.