Nvidia și AMD lucrează intens la… 8K

Nvidia și AMD lucrează intens la... 8K

Tot ce auzim în ultima vreme în domeniul tehnologic face mai mult sau mai puțin referire la rezoluție. Nvidia și AMD nu stau degeaba și pun la cale tehnologii pentru viitorul 8K.

Nvidia-AMD-8K

Fie că e vorba de un computer, televizor, monitor, smartphone sau tabletă probabil unul dintre aspectele cele mai importante ale acestor dispozitive este rezoluția ecranului. Pentru cei care încă nu știu, 4K înseamnă de 4 ori FullHD. 8K implicit este de 4 ori 4K, adică de 16 ori FullHD. Pentru cei care au experimentat 4K, probabil următorul pas logic este 8K, chiar dacă această rezoluție este momentan disponibilă doar în standurile producătorilor de la târgurile de tehnologie. Pot să vă spun de acum, arată destul de impresionant, însă mai avem de așteptat o vreme pentru că nu există conținut foarte mult nici pentru 4K.

PCGamesN și-a făcut ceva timp pentru a investiga acest subiect și au discutat atât cu cei de la AMD și Nvidia pentru a obține un feedback referitor la planurile acestor doi producători pentru 8K.

”Dacă putem afișa o rezoluție 8K pe orizontală și aproximativ 6K pe verticală, atunci un jucător cu o vedere bună ar putea experimenta ceva similar cu perfecțiunea pentru sistemul lor vizual.” spune Richard Huddy, Chief Gaming Scientist la AMD

Mai exact gamer-ul ar putea experimenta un joc la aceeași calitate ca și cum ar vedea imaginile în viața reală. Ochiul uman nu va putea distinge mai multe detalii peste acea rezoluție, bineînțeles dacă vorbim de un monitor cu o diagonală de 35 inci. Acest lucru înseamnă că o rezoluție peste 8K la o diagonală de 35 de inci ar fi chiar inutilă.

”4K pentru majoritatea GPU-urilor este destul de dificil. 980 reușește să afișeze jocurile la această rezoluție, însă rezoluție este unul din acele elemente unde cu cât mai multe GPU-uri ai cu atât mai bine arată” spune Nvidia.

Desigur, puterea de procesoare este un lucru însă mai avem nevoie de câteva piese al puzzle-ului pentru a îl completa și unul dintre ele este lățimea de bandă a conectorului DisplayPort și rata de refresh foarte ridicată. Concluzia este că atât AMD cât și Nvidia tind să ofere capabilitatea de gaming în 8K, cât mai curând, desigur prin folosirea a mai multe GPU-uri și eventual a mai multor monitoare.

Citește și:
Etichete: