Nokia a căzut victimă unui şantaj de câteva milioane de euro

Nokia a căzut victimă unui şantaj de câteva milioane de euro

Cu toate că povestea unui episod din pare desprinsă dintr-un roman poliţist despre criminalitatea cibernetică, aceasta chiar s-a întâmplat.

nokia-headquarters-hacked hacker santaj

Mai multe surse apropiate de poliţia finlandeză, dar şi de producătorul de au confirmat un eveniment care ar fi avut loc în urmă cu şase ani şi care vizează un scenariu de şantaj.

Din câte se pare, pe vremea când Nokia era cel mai mare gigant din domeniul producătorilor de telefoane, a căzut pradă presiunilor unui grup de şantajişti cibernetici. Aceştia ameninţau că au pus mâna pe o cheie de encriptare a platformei Symbian care, împreună cu alte câteva linii de cod, dacă ar fi devenit publice, puteau pune la pământ securitatea tuturor dispozitivelor care rulează acest sistem de operare.

Povestea a fost făcută publică pentru prima dată în urmă cu câteva zile de MTV Finlanda. Tot ei au ţinut să insiste destul de mult pe faptul că vechimea întregului context este de 6 ani şi că potenţialul malware ar fi fost finalizat de foarte mult timp dacă o sumă generoasă de bani nu ar fi schimbat mâinile.

Se speculează că nu mai puţin de 6 milioane de euro au fost puşi într-o geantă, ca în filme, într-o parcare foarte bine supraveghează din Tampere, Finlanda. Banii respectivi nu numai că au ajuns la hackeri, dar nici unul dintre membrii grupării nu a fost prins în atâţia ani.

Pentru a elimina orice dram de ficţiune din întreaga relatare, ultimele detalii pe marginea acestui subiect au provenit chiar da la Poliţia Finlandeză. Din motive greu de înţeles, se pare că un grup de poliţişti încearcă în continuare să găsească vinovaţii, după atât de mult timp.

Citește și: