Intel Broadwell – ce trebuie să știi despre autonomia și performanța noilor cipuri

Intel Broadwell - ce trebuie să știi despre autonomia și performanța noilor cipuri

Intel a pregătit noile procesoare pentru 2014, le-a trimis producătorilor de dispozitive, iar până la finalul anului vom vedea primele produse. Ce are nou această generație și de ce contează că sunt cipuri de 14 nanometri?

Intel

Intel a anunțat ieri, pe site-ul companiei, că a finalizat munca la noile procesoare Broadwell și le-a trimis către producătorii de dispozitive. Noile cipuri Intel Broadwell vor ajunge pe piață cu numele de „Intel Core M“ și vorbim de tehnologia fabricării în 14 nanometri. Primele dispozitive cu noile procesoare vor fi disponibile până la finalul anului, dar marea adopție se va face în primele luni din 2015.

Cea mai mare schimbare față de cipurile Haswell, introduse în 2013, este tehnologia de 14nm în loc de 22nm. Cu această micșorare, Intel respectă Legea lui Moore și adaugă mai mulți tranzistori. De ce ar fi eficientă această mișcare? Procesoarele produse astfel consumă mai puțină energie (n.r.: low-voltage) și crește autonomia, dar livrează aceeași performanță. Asta s-a văzut cel mai bine în Macbook Air cu Haswell, care a ajuns la peste 10 ore de autonomie.

Află și: Noutăți de la Intel: tablete, PC-uri fără ventilator și camere 3D pe toate dispozitivele

În ultimii patru ani, de când Intel a trecut la Core i3, i5 și i7, inginerii companiei au reușit să reducă grosimea laptopurilor și, implicit, a tabletelor cu Windows 8, răcirea s-a îmbunătățit de patru ori, prin disiparea eficientă a căldurii, iar puterea grafică a crescut de șapte ori. Mai mult, spuneam și mai sus, autonomia a fost îmbunătățită, iar bateriile au putut fi mai mici. Odată cu Broadwell, autonomia se va dubla.


Time informează că Intel nu se va opri aici. Andy Bryant, președinte Intel, a declarat pentru publicația citată că în următorii 10 ani vor ajunge la șapte și chiar cinci nanometri. Pe lista de „alte avantaje“ mai pot fi trecute alte dispozitive de input, cum ar fi căștile de realitate virtuală, navigare vocală și traducere în timp real. Jocurile și aplicațiile vor avea la dispoziție o putere mai mare de procesare. Mai avem de văzut și noile produse cu Broadwell supuse primelor teste de anduranță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: