01 oct. 2014 | 07:52

Samsung Galaxy Alpha a fost lansat în România. Poate fi cel mai serios rival pentru iPhone 6?

ACTUALITATE
Samsung Galaxy Alpha a fost lansat în România. Poate fi cel mai serios rival pentru iPhone 6?

Samsung Galaxy Alpha a venit oficial în România și, deocamdată, se anunță o alternativă la iPhone 6.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsung Galaxy Alpha este o schimbare majoră pentru Samsung și una care se va aplica tot mai bine în următorii ani. Marca Galaxy este cea mai cunoscută, dar este asociată telefoanelor din plastic, celor departe de caracterizarea premium. Ei bine, Samsung Galaxy Alpha vine să înlocuiască asta, dar primul telefon e după cum te-ai aștepta: o încercare fericită.

Samsung Galaxy Alpha și dotările sale tehnice

Samsung Galaxy Alpha este compatibil cu tehnologia 4G+, la fel ca noile Galaxy S5, și este caracterizat în primul rând de șasiul din metal. Ecranul capacitiv este Super AMOLED de 4,7 inci la rezoluție HD și are o cameră foto de 12 megapixeli, capabilă să filmeze la rezoluție 4K și are același sistem rapid de autofocalizare de pe Samsung Galaxy S5.

Samsung Galaxy Alpha are procesor Samsung Exynos cu opt nuclee grupate astfel: unul care funcționează cu patru nuclee la 1,8GHz și al doilea care funcționează la frecvența 1,3GHz. Bateria este de 1.860mAh, memoria RAM este de 2 GB și telefonul are o capacitate de stocare de 32GB fără suport pentru carduri microSD. Samsung Galaxy Alpha costă aproape 2.900 de lei în prezent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsung Galaxy Alpha și proba „vs. iPhone 6“

Tocmai ieri am publicat un review pentru iPhone 6. Pe seară, am avut ocazia să mă joc cu un Samsung Galaxy Alpha la evenimentul oficial de lansare. Samsung Galaxy Alpha este un smartphone pentru acel public care vrea și telefon premium, și mic. În afară de ecran, HD și care folosește tehnologia învechită Pen Tile, Samsung nu a făcut alte reduceri semnificative de dotări.

Nu este un smartphone flagship, cu ecran full HD sau chiar 2K ori cu funcționalități nemaivăzute. În schimb, Samsung joacă acum acolo unde Apple este deja: piața premium. Ecranul HD este bun pentru cei 4,7 inci (minus o ciudată afișare a culorilor, imaginile având o tentă de bleu), dar telefonul are caracteristici care să îl pună față în față cu un iPhone 6 de 4,7 inci și să iasă câștigător, pe alocuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este construit pe o structură din metal, cu același capac al bateriei foarte bun de la Galaxy S5, și se simte foarte mic în mână (comparat cu Samsung Galaxy S4 pe care îl dețin), deși marginile de metal sunt sesizabile, fiind mai puțin netezite decât la iPhone 5s sau Lumia 930, n-aș spune că sunt incomode, ci doar altfel. Camera foto este una foarte bună, rapidă și care filmează 4K pentru cei interesați. Completează bine un telefon premium pe care îl așteptam de la Samsung.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este mai bun decât iPhone 6? Nu cred că s-ar pune problema asta. Samsung Galaxy Alpha este o încercare fericită pentru liga premium, dar este doar prima încercare. Ia acest telefon drept Galaxy Alpha 1.0. Abia în 2015, când vom vedea versiunea 2.0, vom discuta de o alternativă serioasă. Acum este una valabilă. Până atunci, Xperia Z3 Compact este, de asemenea, de luat în calcul drept alternativă. Galaxy Alpha poate fi însă un telefon mai util decât HTC One mini 2, doar că acela are un design puțin mai bun, cu margini rotunjite și o curbură a capacului bateriei care îl face să fie mai comod de utilizat și ținut în mână.

Totuși, Samsung Galaxy Alpha începe să familiarizeze piața și publicul companiei sud-coreene cu acest limbaj de design și cu această unitate a construcției. În final, pe lângă Galaxy S4 și chiar Galaxy S5 acest Alpha se simte ca acel telefon pe care l-am vrut mereu: robust, compact, util.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele