DARPA a finalizat un cip pentru introdus şi extras amintiri

DARPA a finalizat un cip pentru introdus şi extras amintiri

DARPA sau Defense Advanced Research Projects Agency a reuşit să creeze un cip capabil să adauge sau să elimine amintiri.

inception-movie-posterdarpa channel

Dacă trăiaţi cu impresia că agenţiile guvernamentale americane nu pot să vă invadeze şi mai tare intimitatea, vă înşelaţi amarnic. Această afirmaţie nu a fost niciodată mai adevărată decât acum când cei de la au anunţat un cip rupt parcă din SF-ul de acum câţiva ani al lui Christopher Nolan. Filmul este Inception, iar gadgetului în cauză are . Din punctul meu de vedere, descoperirea este una de speriat, dar acest lucru contează probabil prea puţin.

Experimentată deja pe şoareci de laborator, cu rezultate favorabile, tehnologia necesară plantării şi extracţiei de amintiri este una ce pare foarte greu de înţeles şi un pic mai greu de transpus în realitate. Cei de DARPA au trecut însă deja peste toate limitările acestui concept şi, folosind o combinaţie de lasere, medicamente şi microchip-uri, a obţinut rezultate demne de filmele SF.

Dacă ar fi să ne luăm  după neurologul Jospeh LeDoux, acesta percepe cipurile create de DARPA ca pe nişte proteze care sunt ataşate creierului uman pentru a trata diverse afecţiuni. Mai ales celor care vin din război cu simptome de PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), un astfel de aparat ar avea puterea de a le oferi o viaţă normală. Eliminând mai multe amintiri neplăcute din război, soldaţi în rezervă ar scăpa de anxietate, depresie şi diverse forme de dependenţă.