08 aug. 2014 | 18:00

Ceasuri inteligente cu funcție de telefon. Există un viitor pentru ele? [VIDEO]

ACTUALITATE
 Ceasuri inteligente cu funcție de telefon. Există un viitor pentru ele? [VIDEO]

Samsung se pregătește să lanseze la IFA 2014 de la Berlin ceasul inteligent care va avea și funcție de telefon. Înainte de a striga inovație, trebuie să vă avertizăm. Pe piață mai sunt o mulțime de asemenea gadgeturi, produse de firme mai mici. Noi le-am testat la MWC 2014 și nu au fost impresionate. Acum vă prezentăm câteva dintre ele. 

2812aa67427d2f6a0c7e0bb8c23d2498

Samsung Gear Solo va fi lansat de către sud-coreeni pe 3 septembrie, odată cu Samsung Galaxy Note 4 și va fi varianta autonomă a gadgeturilor purtabile ale companiei. Cu o cartelă SIM, ceasul va putea să funcționeze autonom și să preluăm telefoane. Telefoanele de la încheietură au fost anticipate încă din seriale cum ar fi Familia Flinstone sau din benzile desenate Dick Tracy. Ce avem pe piață acum?

Omate TrueSmart

omate
E un ceas-telefon care a făcut parte dintr-o campanie de finanțare de pe Kickstarter acum un an și care a fost lansat pe piață între timp. L-am văzut la MWC 2014 și l-am intitulat cel mai irosit milion de dolari din lume.

Omate TrueSmart arată ca un ceas sport, iar ecranul este tactil. În interior conţine Android 4.2.2 Jelly Bean modificat cu interfaţa Omate OS. Practic, ceasul e unul care conţine un Android micşorat, deoarece cei de la Omate nu au rezolvat mari probleme ale acestuia.

La nivel tehnic, ceasul nu este impresionant, dar oricum nu veţi simţi nevoia de mai mult. Vă veţi enerva din primele momente. Are un procesor dual-core la 1,3 Ghz, pe arhitectură veche, Cortex A7.

Puteţi să daţi telefoane, dar dacă nu conectaţi o cască bluetooth, atunci va trebui să duceţi ceasul la ureche. Aşa cum duceţi orice ceas la ureche, dacă aţi făcut-o vreodată. Sau veţi vorbi ca Inspector Gadget. E mai ciudat în realitate decât pare. Plus, pe tastatura virtuală de pe ecran veţi avea noroc dacă veţi nimeri cifrele înainte să vă prindă băiatul rău din această poveste.

Ceasul costă 249 de dolari în varianta cu 512 MB memoria RAM și 299 de dolari în varianta cu 1 GB de RAM. Merită? Ați irosi banii.

QOne SmartWatch WristPhone

Screen Shot 2014-08-08 at 12.43.30

E un ceas inteligent cu funcție de telefon, care costă 150 de dolari. Măcar are avantajul de a fi ieftin. Ce face acest ceas? Păi funcționează ca un ceas inteligent și poate să se conecteze și prin Bluetooth la iOS și Android.

De asemenea, putem să sincronizăm adresa de contacte de pe dispozitivul nostru Apple sau de pe Android. De asemenea, telefoanele primite de pe telefonul mobil pot fi preluate pe ceasul inteligent.

QOne e mai inteligent decât Omate, prezentat mai sus, pentru că poate îndeplini două funcții. E util în situații de urgență, când nu mai avem baterie la telefon și vrem să apelăm pe cineva. De asemenea, mi se pare o alternativă bună pentru telefoanele folosite la alergat. Pentru că până la urmă, aceasta ar fi una dintre cele mai utile funcții – să-ți lași telefonul acasă și să alergi sau să mergi pe bicicletă fără a avea telefonul în buzunar.

Are o cameră foto de 1,3 megapixeli și un ecran de 1,54 inci. Putem asculta muzică, urmări filme (cine ar dori să facă asta pe un asemenea ecran?) și are o baterie care are o autonomie de câteva ore.

E mai degrabă un ceas-telefon, nu un ceas inteligent.

Somake Smart Watch

Screen Shot 2014-08-08 at 12.43.39

Din China vine o glonă de Samsung Galaxy Gear, dotat cu Android 4.0 și care are funcție de telefon. Evident că l-am găsit pe Deal Extreme, un site cu gadgeturi ieftine din China. Costă 147 de dolari și are câteva funcții simple.

Cu un procesor Cortex A-9, dual-core și 512 MB RAM, nu are caracteristici uluitoare. Cu toate acestea, poate să fie și telefon și se conectează prin Bluetooth la căști.

Potrivit producătorului, autonomia este de 10 ore de vorbire. Funcționează fix pe principiul unui Android modificat pentru a fi redusă dimensiunea ecranului, dar avem Gmail, YouTube și PlayStore.

Există viitor pentru ceasul-telefon?

Bateriile acestor ceasuri au maximum 700 de miliamperi, ceea ce asigură aproximativ o zi de autonomie dacă nu îl folosim foarte mult. Există câteva scenarii când ar putea fi de ajutor un asemenea telefon, tocmai pentru a nu-l mai căra pe cel principal.

1. Ceasul inteligent nu va înlocui niciodată telefonul pentru că nu poate fi mai practic.

2. Ceasul inteligent nu poate fi un gadget pentru a naviga pe internet, din cauza ecranului foarte mic.

3. Poate fi un companion foarte bun la activitățile sportive, atunci când alergăm sau facem ciclism și nu vrem să ne luăm telefonul pentru că l-am pierde.

4. Poate fi un gadget bun pentru plajă, ca să nu riscăm să ne fie furat telefonul.

5. Poate fi un instrument pentru a controla activitățile din casă – în cazul unei locuințe inteligente, am avea o telecomandă pentru diversele funcții. O funcție de telefon ar fi utilă, dar nu necesară.

6. Nu poate funcționa cum trebuie fără căști Bluetooth.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele