Bell Labs atinge un record de 10Gbps pe liniile telefonice tradiționale

Bell Labs atinge un record de 10Gbps pe liniile telefonice tradiționale

Oare cât de repede poate transporta informația, vechea linie telefonică? Ei bine, cu echipamentul potrivit, cei de la Bell Labs au atins o viteză record de 10Gbps.

Bell Labs Record Internet

Știm cu toții că pentru distribuția serviciului de internet, infrastructura este cea mai importantă și desigur și cea mai costisitoare. Singura și cea mai răspândită infrastructură este cea a liniilor telefonice, fiind de asemenea considerată și cea mai lentă în momentul de față. Fibra optică și cablul de rețea reprezintă alternative mult mai rapide pentru linia telefonică, însă răspândirea acestora este încă mai mică pentru zonele rurale. Pentru multe din aceste zone, costurile de penetrare a fibrei optice reprezintă mult mai mult decât și-ar permite un provider de internet, și implicit nu ar fi rentabile, pentru că numărul celor conectați ar fi destul de mic.

Cercetătorii de la Bell Labs sunt însă de părere că pot aduce soluții și pentru aceste situații. Pentru sate mai mici, sau locații importante aflate la o distanță notabilă de orașe, viteza de acces la internet poate fi crescută semnificativ. Testele lor de laborator, folosind un emițător și un receiver, precum și un cablu telefonic de 30 de metri au obținut viteze de 10 Gbps. În condiții reale de utilizare aceștia estimează că pot atinge și 1 Gbps pe distanțe mult mai lungi, făcând astfel noua tehnologie viabilă. De asemenea, soluțiile ar putea fi folosite și pentru mediul urban, atunci când acoperirea fibrei optice este insuficientă, sau nu există suficientă lățime de bandă pentru toți utilizatorii.

Etichete: