ASUS ROG G750JZ, cel mai bun laptop de gaming de până acum [REVIEW]

ASUS ROG G750JZ, cel mai bun laptop de gaming de până acum [REVIEW]

Există o gamă aparte de produse, acelea care îți atrag atenția de pe birou, acelea care te invită să le iei în mână, să le deschizi, să le folosești antuziasmat. Acestea pot fi un smartphone, o tabletă, un mouse, sau în cazul de față un laptop sub forma lui ASUS ROG G750JZ.

ASUS-ROG-G750JZ-Review (9)

ASUS G750GZ nu atrage atenția prin vreun finisaj metalic sau prin grosimea foarte redusă a carcasei. Este impunător, mare, negru mat, aduce foarte mult cu spatele unui supercar și parcă își ia singur atenția binemeritată prin dimensiuni. Este într-adevăr un laptop destul de mare și cu o greutate pe măsură însă are și niște motive întemeiate pentru hainele groase pe care le poartă. În cadrul acestui review vă vom spune care sunt acestea, și de ce titlul spune fără nici un dubiu ”cel mai bun laptop de gaming de până acum”.

Introducere, Design și Construcție – ASUS G750JZ

Din punct de vedere al design-ului ASUS G750JZ respectă întocmai linia de design pe care a impus-o producătorul pentru segmentul de laptopuri de gaming. Ei spun că s-au inspirat pentru carcasa acestuia din construcția avionului de vânătoare F22, și trebuie să recunosc că arată destulde agresiv. Nu este primul laptop din seria G care ajunge la mine pe birou și cu siguranță nu vreau să fie ultimul.

Construcția laptop-ului are și un motiv destul de tehnic și anume răcirea foarte bună a componentelor. La majoritatea laptop-urilor fie ele și destinate gaming-ului, răcirea se face folosind un circuit cu unul sau două heatpipe-uri, conectate la un singur ventilator ce trage aerul de sub laptop și îl aruncă în laterala carcasei. Ei bine metoda respectivă nu este deloc cea mai bună pentru că dacă ții laptopul în brațe poți obtura zona prin care sistemul de răcire trage aerul și pentru că atât GPU-ul cât și CPU-ul se încălzesc foarte tare și nu sunt răcite suficient de bine.

ASUS-ROG-G750JZ-Review (3)

Construcția laptopurilor din seria G este diferită. Există două ventilatoare, două heatpipe-uri diferite atât pentru CPU cât și pentru GPU. Pe lângă asta, aerul fierbinte este preluat din lateralele laptopului și este evacuat prin partea din spate. Astfel, indiferent că este ținut în brațe sau pe birou nu există nici o posibilitate ca sursa de aer sau evacuările de aer să fie obturate. Radiatoarele și heatpipe-urile sunt construite integral din cupru, de aici și grosimea sensibil mai mare a laptopului și o parte din greutatea suplimentară a acestuia.

ASUS-ROG-G750JZ-Review (22)

Configurația este… probabil mai bună decât a multor desktop-uri pe care le-am văzut în ultima vreme. Pe scurt, mai jos aveți specificațiile tehnice principale pentru a vă da seama cam ce poate această ”jucărie”. Modelul pe care l-am avut noi la test se apropie de maxim la nivel de configurație. Se poate opta pentru mai puțină memorie RAM, un HDD mai mic sau un SSD mai mare. Există o varietate de configurații în acest sens iar prețurile variază de la 4800 Lei pentru cel mai slab model până la 11.000 Lei pentru cel mai bine dotat.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS ROG G750JZ/”/]

Procesor: Intel Core i7 4700HQ / 4 nuclee / HyperThreading / 2.4 GHz – 3.4 GHz (TurboBoost)

Placă grafică: Nvidia GeForce GTX 880M / 4 GB Memorie video

Memorie RAM: 32 GB / (4×8 GB) DDR3 / 1600 MHz

Display: 17.3 inci / 16:9 / 1920×1080 pixeli

Stocare: 2×128 GB SSD RAID 0 / 1 TB 7200 rpm

Acumulator: 8 celule

Greutate: 4,5 Kg

Puncte Pro – ASUS ROG G750JZ

ASUS-ROG-G750JZ-Review (6)

La capitolul elemente care ne plac la acest laptop putem trece în mod sigur construcția. Este foarte solid, este foarte rigid, chiar dacă carcasa este realizată din material plastic există o serie de ramforsări la interior ce țin totul bine închegat. Nu scârțâie de nici un fel.

După cum am spus mai devreme sistemul de răcire este cel mai bun pe care l-am văzut până acum pe un laptop. Este bine gândit, este dimensionat corect pentru performanțele acestuia și este eficient atât la nivel teoretic cât și în teste. Este de asemenea elementul care demonstrează că acest produs poate și va fi fiabil în timp.

Ecranul are o diagonală de 17.3 inci, un aspect de 16:9 și o rezoluție FullHD. Mai mult decât acceptabil, ba chiar perfect având în vedere că ecranul este de tip IPS este mat și are unghiuri de vizibilitate de 178 de grade atât pe orizontală cât și pe verticală.

Configurația este excelentă. Nu ai cum să nu fii impresionat de un laptop ce deține cel mai puternic procesor de la Intel și una dintre cele mai performante plăci grafice ale momentului. Faptul că există 32 GB de memorie RAM și 4 GB memorie grafică precum și un CPU cu 4 nuclee fizice și 8 fire de executie implică faptul că acest laptop poate rula oricare din cele mai noi jocuri la o rezoluție FullHD, cea a ecranului.

ASUS-ROG-G750JZ-Review (10)

ASUS-ROG-G750JZ-Review (4)

Conectica este excelentă. Având totuși în vedere că este un laptop nu te-ai aștepta să ai la dispoziție 4 porturi USB 3.0, un port HDMI, un port DisplayPort, un conector VGA și conectori de sunet și rețea. Asta înseamnă că imaginea poate fi afișată pe încă 3 ecrane externe pe lângă cel al laptop-ului.

Puncte Contra – ASUS ROG G750JZ

ASUS-ROG-G750JZ-Review (2)

La acest capitol nu avem prea multe de comentat. După cum se poate observa marea majoritate a descrierii laptop-ului se află în secțiunea cu comentarii pozitive. Așadar ce am putea avea de obiectat legat de acest laptop?

ASUS-ROG-G750JZ-Review (1)

Ei bine viteza de lucru a SSD-ului mi s-a părut puțin cam redusă pentru o configurație RAID 0 așa cum este specificat. Am investigat puțin situația și am rămas surprins când sub primul capac al laptop-ului am găsit o placă adaptoare de la două porturi M.2 la un conector SATA 3 pentru al doilea HDD care apoi se leagă la placa de bază. În primă fază am crezut că au fost folosite două SSD-uri cu viteză redusă care în RAID 0 nu atingeau mai mult de 400 MB/s la scriere și puțin sub 550 MB/s la citire. Apoi am găsit adaptorul respectiv și pentru achiziție separată și am realizat că laptop-ul are doar conectori SATA pe placa de bază și chiar dacă am folosi două SSD-uri M.2 de viteză mare, acestea ar fi limitate de controller-ul plăcii adaptoare.

Practic rolul ei este pentru a se putea conecta 2 SSD-uri în RAID o și pentru a exista loc pentru un al doilea HDD.

Concluzii

Concluzia rămâne aceeași, nu s-a schimbat nimic pe parcurs, ASUS ROG G750JZ este cel mai bun laptop de gaming de până acum. În timpul folosirii pot să spun că a atins temperaturi maxime de 72 grade pentru placa vide și 67 grade pentru procesor, dovada că sistemul de răcire funcționează așa cum ne-am așteptat. La nivel de zgomot ventilatoarele sunt puțin gălăgioase atunci când ating viteza maximă însă la acel moment vei fi probabil cfundat prea tare în joc, sau cu căștile pe urechi încât zgomotul acestora nu va reprezenta nici un fel de problemă.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că are conectivitate completă, oferind aproape orice port necesar pentru o întreagă pleiadă de periferice. Construcția și finisajele sunt de asemenea deosebite și probabil că la acest capitol intră și tastatura și touchpad-ul. Sunt foarte responsive ambele iar touchpad-ul chiar nu cere prezența unui mouse dedicat, te descurci foarte bine doar cu acesta.

Pe partea inferioară se află și sistemul de sunet responsabil cu frecvențele joase, un difuzor de 30 mm în diametru. Laptopul deține un sistem complet de sunet 4.1 cu încă 4 difuzoare dispuse corect. Audiția este plăcută și există și poziționare în jocuri a sunetului pentru o imersiune ridicată.

Așadar merită achiziționat acest produs? Ei bine dacă dispuneți de suma necesară atunci da. Sunt sigur că și peste 2 ani va face față jocurilor actuale, iar nivelul de upgradabilitate este destul de ridicat dacă nu îl achiziționați la configurația maximă.

Poți cumpăra acest laptop de gaming de aici.

ASUS-ROG-G750JZ-Review (7)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: