22 nov. 2014 | 17:01

Asus Republic of Gamers G20 – Noua ordine mondială în gaming [REVIEW]

REVIEW
Asus Republic of Gamers G20 - Noua ordine mondială în gaming [REVIEW]

Asus Republic of Gamers G20 este un PC de dimensiuni mici, însă ele pot fi înșelătoare, iar acesta este unul dintre cele mai bune exemple pe care le puteți găsi.

PC-urile de dimensiuni mici se înmulțesc rapid pe piață, acestea combinând design-ul compact cu hardware-ul extrem de performant, capabil de performanțe surprinzătoare. Mulți consideră că această modă a fost lansată de Alienware prin modelul X51, iar Asus a fost unul dintre continuatori.

asus rog g20 1

Dacă ar fi să punem G20 contra unui PC de gaming normal din ziua de azi, ar fi cel mai probabil o confruntare de tipul David versus Goliat; nu numai în termeni de dimensiuni, dar și în privința celui care câștigă. Din acest punct de vedere, sloganul ”Deceptively powerful” este extrem de inspirat. Asus RoG G20 nu are o carcasă extrem de voluminoasă, însă performanțele de care acesta este capabil ar putea impresiona chiar și pe cel mai pretențios dintre gameri. Deși la început mă așteptam ca G20 să poată rula decent jocuri solicitante doar la rezoluție Full HD, acesta a demonstrat că se poate descurca fără probleme și la 4K, cu toate setările la maxim.

Asta probabil nici nu ar trebui să ne mire, din moment ce Republic of Gamers este unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume când vine vorba de PC gaming. Modelul G20 este cu siguranță unul dintre mai performante create vreodată de ei.

asus rog g20 2

Introducere

Primul lucru care iese în evidență la Asus RoG G20 este nu aspectul, ci dimensiunea. Carcasa este foarte compactă, fapt care, recunosc, m-a făcut să mă îndoiesc de capabilitățile lui la început. Asta, desigur, până când am rulat Call of Duty: Advanced Warfare la o rezoluție de 3.840 x 2.160 de pixeli cu toate detaliile la maxim. Dar vom vorbi despre experiența de gaming mai târziu. Pentru moment, să ne concentrăm asupra altor lucruri. Asus RoG G20 are o lățime de doar 10,4 centimetri și o înălțime de 34. Lungime este de 35,8 centimetri așa că privită din lateral, unitatea pare a fi pătrată.

collage asus rog g20 1

Design-ul a fost al doilea lucru care s-a remarcat. Asus G20 îmi aduce aminte de Predator, Alien, 2001: A Space Oddisey și de un joc video anume prin forma lui ciudată cu o finisare de excepție și, mai ales, liniile care se găsesc pe cele trei margini (trei deoarece ele nu se găsesc pe spatele unității). Acestea formează un model care m-a dus instant cu gândul la Marker-ul din Dead Space, elementul antagonist de o putere remarcabilă. La impresia aceasta a contribuit și amestecul de roșu și negru folosit.

asus rog g20 4

Dacă te uiți atent la design, ar părea că G20 este rezultatul reunirii a două elemente simetrice negre printr-o placă roșie în mijloc. Asus a montat, de asemenea, un BD-ROM în poziție verticală pentru a păstra aspectul interesant. Pe partea frontală, alături de acesta, se mai găsesc două porturi USB, o mufă pentru căști și una pentru microfon. Modelul cu linii ciudate menționat mai devreme ascunde sub el, atât pe partea din față, cât și pe cea de jos, led-uri. La început, culoare setată este roșul însă aceasta poate fi modificată ulterior.

Asus RoG G20 se prezintă cu două surse externe , fapt ce a făcut posibil acest design compact de care beneficiază calculatorul. Conform celor de la Asus, acest sistem a fost implementat pentru a face PC-ul mai eficient din punct de vedere al consumului de curent. Din păcate, asta înseamnă că va fi nevoie de mult mai multe prize pentru a obține experiența optimă: două pentru PC, una pentru monitor și una pentru boxe. Alături de unitatea propriu-zisă, în ambalajul acesteia au fost incluse și o tastatură și un mouse. Deși mouse-ul este banal, tastatura este una decentă, cu taste sensibile și un buton pentru controlul volumului în partea dreaptă.

Conectivitatea este și ea unul dintre punctele foarte ale Asus RoG G20. Deși partea din față are două porturi USB și jack-urile menționate mai devreme, partea din spate nu duce lipsă de astfel de elemente. Aici găsim 2 porturi USB 3.0, 4 porturi USB 2.0, un display port și alți conectori audio. Lista este completată de porturile pentru conectarea dispozitivelor video: două de tipul DVI și două HDMI. Este inclus și un conector de securitatea Kensington și unul LAN.

asus rog g20 5

Să vorbim puțin și despre specificații. Asus G20 are un procesor Intel Core-i7 4790 tactat la o frecvență de 3,6 GHz, 16 GB RAM și un hard SATA3 de 1TB alături de alți 128GB SSD. Placa video este o Nvidia GTX 780 de 3GB. Sistemul de operare rulat este Windows 8.1. Din punct de vedere al procesorului, sunt puține cele existente pe piață la acest moment care pot oferi ceva mai bun decât modelul de pe G20. Placa video este și ea remarcabilă, nu multe fiind situațiile în care aceasta a fost solicitată mai mult de un joc sau de anumite programe. Aceasta este cea mai bună configurație pentru acest sistem, iar pentru cei care vor să opteze pentru ceva mai ieftin, Asus a pregătit și altele mai accesibile.Pentru un consum mai redus de energie, a fost creat modul ”Eco Energy”, care permite alternarea rapidă între cele două plăci video incluse, cea de pe procesor și cea dedicată.

Puncte Pro – Asus Republic of Gamers G20

Hardware-ul de pe Asus RoG G20 este făcut să satisfacă majoritatea gamerilor, inclusiv acei oameni pentru care 3-4 fps reprezintă o diferență ca de la cer la pământ. Am testat câteva jocuri pe Asus RoG G20 pentru a vedea cât de bine se descurcă și am fost impresionați. Am testat 4 jocuri de ultimă generație la rezoluții 4K cu toate setările la maxim. În Battlefield 4 am obținut o medie de 30 fps. În Call of Duty: Advanced Warfare aceasta a fost de 36 fps, mult mai bună decât în situația precedentă. Need for Speed Rivals, pe de altă parte, a scos o medie de doar 28 fps.

Design-ul este unul de excepție, futurist, care combină elemente din Alien, Predator și, pentru cine cunoaște, Dead Space (Marker-ul). Led-urile de pe față și de pe partea inferioară adaugă un plus de estetică, iar culorile acestora pot fi modificate după bunul plac. Atât partea inferioară, cât și cea superioară, sunt în formă de ”V” pentru a asigura unității centrale o aerisire mai bună.

Silențiozitatea este una dintre principalele caracteristici ale Asus RoG G20. Singurele momente când ventilatoarele se fac auzite sunt la aprindere, la închidere și uneori la pornirea anumitor jocuri. În rest, Asus RoG G20 este un ”asasin” silențios.

asus rog g20 5

Puncte Contra – Asus Republic of Gamers G20

Ocupă mult spațiu. Pentru un desktop de gaming compact, spațiul ocupat de întreg sistemul este surprinzător de mare. Acest fapt se datorează în primul rând surselor externe, dar nu vă va pune probleme de cele mai multe ori. Spre deosebire de el, următorul ar putea.

Ocupă multe prize. Cele două surse menționate mai devreme necesită două prize, monitorul una, iar boxele probabil vor avea nevoie și ele de una. În total, sunt minim patru prize de care veți avea nevoie pentru Asus RoG G20.

asus rog g20 6

Concluzie

Asus Republic of Gamers G20 este, cel puțin cu această configurație, unul dintre cele mai bune PC-uri de gaming care pot fi găsite pe piață în prezent. În spatele aspectului inofensiv se ascunde un monstru care poate rezista la niște cerințe extrem de solicitante. Nici design-ul nu este de ignorat. Cum combinația de roșu cu negru este preferata mea, Asus RoG G20 mi-a plăcut din primul moment, iar led-urile și liniile curbate parcă scoase dintr-un film științifico-fantastic nu au făcut decât să-mi îmbunătățească impresia.

După cum am spus și mai devreme, sunt două capitole la care G20 nu se descurcă așa bine: spațiul ocupat și prizele necesare. Deși unitate are dimensiuni reduse, este necesar mult prea mult spațiu pentru a acomoda sursele externe. Iar dacă aveți de gând să vă cumpărați un model pe viitor, ar fi bine să vă cumpărați și un prelungitor cu șase sau mai multe capete deoarece G20 vă va ocupa cel puțin patru dintre acestea.

În opinia mea, cele două de mai sus nu sunt motive destul de bune pentru vă strica impresia despre calculator. Da, a fost necesar puțin mai mult spațiu, dar pe toată perioada folosirii cablurile au stat în spatele monitorului și prezența lor nu a fost deranjantă. Iar pentru gaming la rezoluție 4K, sunt dispus să renunț la puțin spațiu pe birou.