10 ian. 2014 | 18:00

Alianță Red Hat – CentOS pentru inovații open source

ACTUALITATE
Alianță Red Hat - CentOS pentru inovații open source

Red Hat și CentOS își unesc forțele pentru a dezvolta un nou ”CentOS”, într-o încercare de a accelera inovația în domeniul open source.

Red Hat CentOSMomentan, Red Hat are un venit de peste un miliard de dolari anual din software-ul premium pe care îl oferă și suportul pentru acesta, pentru sistemul său de operare enterprise. O parte din componentele acestuia fac obiectul GNU Public License, care spune că orice produs derivat trebuie să fie publicat sub aceeași licență. Din acest motiv, Red Hat publică online orice secvență de cod derivată din aceste elemente. CentOS este practic construit pe o parte din acest cod, de către o echipă de dezvoltatori.

În esență, CentOS este un fel de clonă fără branding-ul Red Hat și fără proprietățile intelectuale aferente. Această mișcare a companiei va fi benefică pentru ambele organizații. O relație mai bună Red Hat – CentOS și suportul financiar al primilor va fi de mare ajutor pentru dezvoltarea lui CentOS. De asemenea, ar fi destul de ușor pentru utilizatorii CentOS să devină clienți plătitori ai lui Red Hat, dacă vor avea nevoie de ajutor sau asistență.

Practic, distribuția de CentOS va rămâne la fel, cu câteva îmbunătățiri minore. De asemenea, parteneriatul Red Hat – CentOS nu va afecta distribuția de Fedora, comunitatea Linux menținută de Red Hat în prezent.