22 dec. 2013 | 12:00

Un experiment demonstrează că plantele nu cresc lângă un router WiFi

ACTUALITATE
Un experiment demonstrează că plantele nu cresc lângă un router WiFi

Routerele wireless și WiFi-ul în general sunt dispzozitive necesare în zilele noastre, însă impactul asupra sănătății este semnificativ.

router experiment plante

Au existat multe studii în trecut ce sugerează impactul negativ pe care îl are un dispozitiv WiFi asupra organismelor vii. Cele mai noi rezultate vin de la un grup de elevi de liceu care au realizat un experiment interesant. Aceștia au ajuns la concluzia că dormitul lângă telefoanele mobile ar putea duce la o lipsă de concentrare în ziua următoare. Intrigați, studenții au cerut să studieze efectul radiației dispozitivelor WiFi, însă școala nu a avut resursele necesare.

WiFi Team Karse

În loc să renunțe, cei cinci studenți au optat să testeze această teorie pe un router care oferă un nivel de radiații comparabil cu cel al unui smartphne. Aceștia au amplasat șase tăvi cu semințe de creson, o plantă ce crește în grădină sau pe apă, într-0 cameră cu două routere WiFi. Același număr de semințe a fost pus într-o cameră fără router WiFi. În timpul următoarelor 12 zile, studenții au studiat fenomenul și rata de creștere a plantelor. Semințele din camere fară routere au înflorit și au crescut normal, în timp ce cele din camera routerelor erau fie moarte, fie nu au crescut deloc. Studenții au primit aprecierile binemeritate din partea profesorilor, iar o profesoara din Suedia, de la institutul Karolinska, dorește să realizeze în viitorul apropiat același experiment, cu router Wi-Fi, într-un mediu mult mai precis.

Aceste lucruri simple ar trebui să ne facă să ne gândim atunci când ne culcăm cu toate dispozitivele electronice lângă noi și probabil să ne ajute să conștientizăm importanța unui ceas deșteptător în locul smartphone-ului, pe noptieră.