Standardul SDXC UHS-I va suporta rezoluții 4K

Standardul SDXC UHS-I va suporta rezoluții 4K

Clasa de viteză UHS 3 a fost anunțată de curând. Aceasta se aplică la cardurile SDXC și le identifică pe acelea ce suportă înregistrare la rezoluții 4K.

SDXC_128GB_U3_finalOUT_webLARGE

 

UHS 3 definește o viteză de minim 30 MB/s la scriere și este suficient atât pentru formatul 4K, cât și pentru camerele video cu un bitrate mai ridicat decât media. SD Association a venit cu standardele de performanță UHS-I si UHS-II. Primul specifică o viteză teoretică de 104 MB/s, iar al doilea până la 312 MB/s. Viteza reală este cu mult sub aceste cifre, însă este definită ca un minim de 30 MB/s în cazul lui UHS-II 3.

Video-ul 4K poate fi inregistrat cu camere video dedicate sau camere de tip DSLR ori Mirrorless. Camerele ce suportă standardul SDXC sunt desigur compatibile si cu cardurile SDHC.

Cardurile de tip SDXC nu sunt însă compatibile cu camerele mai vechi sau cu cititoarele de carduri ce nu suportă nativ acest format. Unele cititoare sau aparate foto, care au fost construite cu acest standard în program, pot primi compatibilitatea respectivă printr-un update de drivere sau de firmware, după caz.

La fel se întâmplă și cu stocarea în cazul tabeltelor sau a smartphone-urilor. Din acest motiv, producătorul specifică o compatibilitate cu doar 16 sau 32 GB pentru produsele sale, chiar dacă acestea funcționează și cu carduri de tip SDXC.

Citește și: