Soluția pentru panourile OLED ieftine este până la urmă printarea acestora

Soluția pentru panourile OLED ieftine este până la urmă printarea acestora

Panourile OLED reprezintă fără îndoială viitorul ecranelor. Dacă aveți dubii în acest sens e suficient să vă uitați la un smartphone performant și apoi la monitorul de acasă.

Printare OLED

Panourile OLED oferă până acum cel mai bun contrast și cea mai bună acuratețe a culorilor. De asemenea rezoluția 4K este omniprezentă pe acestea. Există însă un impediment major pentru faptul că sunt momentan disponibile doar pe telefoanele mobile. Costurile lor sunt destul de mari, iar producția celor de mari dimensiuni este de asemenea foarte dificilă. Procesul de producție este un coșmar pentru mulți dintre producători și necesită o tehnică numită Vacuum Evaporation, la care se face referire și cu numele de Shadow Masking. Aceasta presupune o cameră în vid, în care pixelii sunt așezați pe panoul de plastic prin evaporarea unei substanțe. Acest proces este costisitor, durează destul de mult și are o rată de eșec de asemenea ridicată. De aici problema producției în masă și la dimensiuni mari.

YeldJet,  o companie specializată pe tehnici de printare cu jet de cerneală, unde cerneala poate fi reprezentată de alte materiale lichide, promite să rezolve această problemă. Aceștia au realizat deja  imprimantă de dimensiuni considerabile, într-o cameră cu nitrogen, care așează pixelii OLED pe panoul de plastic. Această tehnică, dacă sau mai bine zis când va fi implementată, ar putea reduce foarte mult costurile de producție și ar putea rezolva problema producției panourilor de mari dimensiuni. Pe scurt, viitorul televizoarelor OLED este promițător.

Etichete: