Securitate PC: Cum sa-ti parolezi directoare si sa-ti ascunzi aplicatii

Securitate PC: Cum sa-ti parolezi directoare si sa-ti ascunzi aplicatii

Pentru ca nu tot ce faceti pe computer trebuie vazut de ochii altora, vom detalia cateva solutii prin care sa sporiti nivelul de securitate PC.

Securitate PC - Cum sa-ti parolezi directoare si sa-ti ascunzi aplicatii

Cei mai multi dintre noi avem parole pe computerul personal la pornirea PC-ului. Din pacate, desi in 95% din timp folosim exclusiv un computer, in acelasi timp, exista cateva exceptii in care sistemul ramane deblocat si nesupravegheat.

In cazul in care cineva va roaga sa-l lasati sa-si acceseze emailul sau in situatia in care chemati voi un prieten sa-i aratati un clip pe YouTube, nu este exclus ca respectiva persoana sa ramana singura cateva minute cu informatiile voastre pretioase. Nici macar nu trebuie sa fie vorba de niste poze pe care va doriti sa nu le vada nimeni. Poate aveti o fereastra de internet deschisa pe contul bancar sau poate aveti o fereastra de Microsoft Word in care lucrati la un document ce nu trebuie vazut de altcineva. Acum, cand putem avea douazeci de ferestre deschise fara probleme, este mai important ca oricand sa avem un control asupra aplicatiilor pe care le poate vedea un utilizator ocazional.

Incercand sa acoperim cat mai multe scenarii, vom atrage atentia asupra catorva solutii pentru protejarea datelor personale. Aceste sfaturi de securitate PC implica sa descarcati cateva aplicatii, insa e vorba de soft gratuit cu care nu ar trebui sa intampinati nici un fel de probleme. Practic, vom explica cum va puteti proteja un director de pe computer cu parola. In plus, vom detalia o metoda prin care sa ascundeti aplicatii care ruleaza si pe care nu le puteti aduce din nou in prim plan fara o parola predefinita. Simplu si eficient, nu veti mai sta stresati ca, in cele cinci minute in care ati plecat de la PC, cineva a deschis singurul director pe care nu trebuia sa-l deschida.

 

Cum sa-ti pui parola pe un director?

LocK-A-FoLdeR este numele unei aplicatii open source pe care o puteti descarca gratuit de pe site-ul code.google.com. Aceasta va permite sa va protejati un folder de pe computer prin cativa pasi simpli. Dupa ce ati descarcat aplicatia de la adresa de mai sus si ati instalat-o, sunteti invitati sa va introduceti o parola, care va fi folosita pentru a debloca directoarele.

lock a folder

Interfata aplicatiei este formata din cateva sectiuni si este dominata de butoane mari cu functii intuitive. Pe prima pagina, puteti alege directoarele pe care sa le blocati printr-un click pe Lock a Folder. In momentul in care numele unui director a ajuns in lista, acela devine invizibil, iar daca incercati sa-l accesati veti fi intampinat de mesajul de mai sus. Am incercat sa-i schimb numele, sa-l mut in alta parte, sa-l fac vizibil si nimic nu s-a schimbat. Directorul nu a mai fost accesibil pana nu l-am deblocat. Daca vreti sa mai intrati in respectivul folder, trebuie sa rulati din nou LocK-A-FoLdeR. Introduceti parola aleasa de voi anterior, alegeti printr-un click directorul pe care il doriti deblocat din lista si confirmati alegerea prin ,,UnLock selected Folder”. Instantaneu, directorul va putea fi accesat.

Daca exista scenarii in care va doriti sa encriptati anumite informatii, dar nici nu este nevoie sa le accesati deseori, cea mai simpla si eficienta metoda este sa apelati la un arhivator gen WinRar. In momentul in care arhivati un director cu o parola complexa de genul 15-20 de caractere, devine aproape imposibil sa fie dezarhivat fara parola corecta. Pentru a nu pierde foarte mult timp cu aceasta operatiune, la ,,compression method” alegeti Store. Va fi ca si cum ati copia un director sau un fisier dintr-o parte in alta.

 

Cum sa-ti ascunzi o aplicatie in spatele unei parole?

Winlock

WinLock este un utilitar gratuit pe care il puteti descarca de pe www.xetoware.com/winlock.html. Dupa ce l-ati downloadat si instalat pe computer, il puteti gasi in bara de start. La fiecare rulare, aplicatia va invita sa va alegeti o parola pe care sa o folositi atunci cand vreti sa ascundeti o aplicatie. Dupa aceasta etapa, puteti ascunde fereastra WinLock in taskbar printr-un singur click pe ,,Hide WinLock to Taskbar Tray”.

In momentul in care vreti sa ascundeti o aplicatie in spatele unei parole, e suficient sa apasati combinatia de taste CTRL+Spatiu. Instantaneu, aplicatia deschisa in prim plan se minimizeaza in taskbar in spatele icoanei aferente. Desi atunci cand stati cu mouse-ul pe ea apare numele, daca vreti sa o aduceti inapoi pe tot ecranul, veti fi invitat sa introduceti parola aleasa mai devreme. Daca ati uitat parola, partea buna este ca nu exista o limita pentru numarul de ori de care o puteti introduce gresit. Partea rea este ca nu veti mai avea acces la respectiva aplicatie fara parola decat dupa un restart al computerului, context in care riscati sa fi pierdut documentul la care lucrati. Cu alte cuvinte, aplicatia isi face treaba foarte bine. Face exact ce spune, nu costa nimic, iar partea de configurare este gata din doi pasi.

Winlock2

O alternativa la WinLock este Window Hider. Un alt utilitar gratuit, Window Hider va permite sa fiti mai eficienti cu numarul ferestrelor pe care le aveti in permanenta in prim plan. Nu trebuie instalat, ci trebuie doar descarcat de pe www.udwa.biz/Downloads.aspx si rulat, moment in care se duce direct in taskbar.

Desi permite ascunderea aplicatiilor cu parola, in acest caz accentul se pune pe ordonare. Aveti de exemplu un browser pornit in permanenta pe website-ul unui radio online pe care, desi trebuie sa nu-l inchideti pentru a asculta in continuare, nu este obligatoriu sa-l aveti in prim plan. Printr-un click pe icoana Window Hider vi se va afisa un meniu simplu cu doua sectiuni: Hide si Show. Tot de aici puteti inchide aplicatia printr-un click pe exit. In sectiunea Hide aveti programele care ruleaza in acel moment si de aici puteti ascunde unul dintre ele, cum ar fi browser-ul de mai sus. Scriam ca accentul nu se pune pe securitate, deoarece nu este obligatoriu sa introduceti o parola in momentul in care vreti sa ascundeti o aplicatie. E suficient sa bifati No password in popup-ul care apare. Pentru a readuce in prim plan una din ferestrele ascunse mai devreme, alegeti printr-un click respectiva fereastra din meniul Show.Window Hider full

Daca va incanta gradul sporit de intimitate pe care vi-l ofera protejarea cu parola a anumitor ferestre, Window Hider este mai eficient decat WinLock prin prisma faptului ca puteti introduce parole diferite la fiecare aplicatie. In popup-ul care apare atunci cand optati sa ascundeti o aplicatie, este suficient sa introduceti de doua ori o parola cat vreti voi de complexa si, doar cu aceeasi parola, veti putea readuce respectiva aplicatie in prim plan. Daca uitati parola la una dintre aplicatii, doar dupa un restart veti mai putea rula respectivul program.

La ce ma ajuta?

Numarul scenariilor in care puteti profita de astfel de solutii de securitate PC este incredibil. Sintetizand, puteti preveni dezastre digitaleatat in viata personala, cat si in cea profesionala, printr-un click. Nu va costa nimic sau emailul atunci cand plecat de la birou cinci minute. Este un gest minim pe care il puteti face pentru confortul vostru psihologic si pentru a evita intrebari de genul ,,Oare a vazut colegul de birou email-ul cu marirea de salariu?” sau ,,Oare mi-a citit sotia conversatia cu prietena mea din liceu?”. Prin modul lor de operare, astfel de programe nu sunt ostentative. Arata mult mai agresiv un ecran care necesita o parola pentru a va accesa PC-ul decat o icoana discreta in taskbar pe care cei mai multi utilizatori o trec cu vederea.

Window Hider

Citește și:
Etichete: