11 dec. 2013 | 17:00

O problemă la sistemul de comunicare a blocat complet traficul aerian în Marea Britanie

ACTUALITATE
O problemă la sistemul de comunicare a blocat complet traficul aerian în Marea Britanie

O problemă la sistemul de comunicare telefonic, care a avut loc în acest weekend, a dus la blocarea completă a traficului aerian pe aproape toată suprafața Marii Britanii.

Matrix Comunicare

În probabil cel mai informatizat și monitorizat stat, Marea Britanie, o problemă la sistemul de comunicare telefonic a reușit să țină la sol peste 800 de zboruri și să anuleze altele câteva zeci. Problema legată de traficul aerian a apărut la National Air Traffice Service (Nats) și a afectat atât zborurile de sosire, cât și cele de plecare de pe aeroporturi ca Heathrow, Gatwick, Stansted, Cardiff și Glasgow.

Problema a fost cauzată, se pare, de un sistem de telefonie intern destul de complicat, care a cedat complet. Problema de comunicare între aeronave și personalul acestora a fost rezolvată sâmbătă la ora 19:30, după zeci de minute de tăcere totală, însă repercursiunile s-au menținut până la sfârșitul zilei de duminică.

Realizăm astfel cât de importantă este comunicarea la timp, mai ales în cazul unui aeroport. În timpul în care a fost semnalată problema în traficul aerian, computerele au fost și ele blocate, și din aproximativ 3500 de zboruri au fost procesate abia 2800. Cele mai mari întârzieri și anulări le-a avetu compania low cost Ryanair, care a anulat 12 zboruri și a avut întârziere la cel puțin 300. E drept, au pierdut destul de mult prin lipsa vânzărilor de sandwich-uri și șervețele la suprapreț.