O excursie virtuala pe Everest cu GlacierWorks

O excursie virtuala pe Everest cu GlacierWorks

GlacierWorks, organizatie non-profit fondat de alpinistul David Breashears, si Microsoft au lansat pagina de internet interactiva „Everest: Rivers of Ice.”

Everest_river_of_Ice

Aici, fiecare dintre noi poate explora atat vaile, cat si varful Everest, cel mai inalt din lume, cu o altitudine de 8848 metri. Pentru realizarea acestei platforme interactive au fost folosite panorame care arata noile capabilitati de redare HTML 5, pe care le are Internet Explorer 10. In acelasi timp, platforma poate rula in oricealt  browser care suporta HTML 5, dar este optimizata special pentru cel dezvoltat de Microsoft.

David Breashears explorator renumit, regizor si fotograf, a inceput sa urmareasca schimbarile ghetarilor de pe muntele Everest si a intregii regiuni Himalaya in 2007, cand a vazut o fotografie facuta de exploratorul George Mallory in 1921. Cei 86 de ani trecuti de atunci se fac simtiti, diferentele dintre vechea fotografie si actualele imagini fiind evidente in clipul de mai jos. Regiunea varfului Everest poate fi vizitata cu usurinta online, intregul site fiind construit cu filme si imagini cu dimensiuni de „gigapixel”, dupa cum le caracterizeza Microsoft pe propriul site. GlacierWorks a fost fondata de Breashears pentru a arata schimbarile suferite de ghetarii din Muntii Himalaia „prin arta, stiinta si aventura”.

Pa langa faptul ca GlacierWorks ne ajuta sa exploram Everestul fara nici un efort si cu costuri minime, acest proiect ii permite gigantului american sa „laude” potentialul interfetei Rich Interactive Narratives (RIN), dezvoltata de echipele Microsoft Research din Redmond si din India.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI