18 dec. 2013 | 15:20

McLaren vrea să înlocuiască ștergătoarele de parbriz cu câmpuri de forță

ACTUALITATE
McLaren vrea să înlocuiască ștergătoarele de parbriz cu câmpuri de forță

Designerul Frank Stephenson de la McLaren dorește să introducă un nou sistem ce generează un câmp de forță deasupra parbrizului pentru a îl proteja.

McLaren

Ideea noului sistem de „ștergătoare de parbriz” este cu adevărat desprinsă din filmele SF, însă aplicabilitatea ei ar fi cu adevărat revoluționară. Tehnologia nu este încă disponibilă, este doar în stadiul de concept. Totuși, chiar și așa, prezintă un interes major pentru producătorul de automobile. În teorie, se vor folosi ultrasunete la o frecvență de 30 kHz pe tot parbrizul automobilului, păstrând-ul curat de orice picătură de apă, praf, chiar și de insecte, care știm cu toții că sunt destul de greu de înlăturat cu ajutorul ștergătoarelor clasice.

Dacă McLaren va reuși să facă această tehnologie să funcționeze, sunt sigur că vom vedea mai mulți producători implementând rapid soluția pe cât mai multe modele, înlocuind actualele ștergătoare de parbriz. Bineînțeles, totul e ca și producătorul McLaren să fie dispus să o patenteze și să o vândă. Pe de altă parte, toate produsele de curățare și serviciile de șlefuire a parbrizelor ar putea deveni o amintire mai mult sau mai puțin plăcută. Ideea este foarte bună, să vedem acum în câți ani va deveni un produs fiabil și, mai ales, unul destinat segmentului mainstream.