Kilogramul si-a schimbat greutatea in 129 ani

Kilogramul si-a schimbat greutatea in 129 ani

Vorbim aici de unitatea de masura folosita in toata lumea ca referinta fizica, nu de valoarea in sine a kilogramului, mai exact de acele 40 de unitati de referinta create in 1884. 

mm_ipkIn 1884 a fost definit kilogramul ca una dintre cele sapte unitati de masura internationale si au fost create 40 de unitati cilindrice, ce au in componenta 90 procente platina si 10 procente iridiu. Acestea sunt pastrate in intreaga lume ca modele de referinta dupa care se calibreaza cantarele de referinta, iar dupa aceste cantare se calibreaza alte dispozitive si tot asa. Cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au observat modificari in masa la replica cu numarul 18, care este pastrata in Laboratorul National de Fizica din Anglia. Masa acestuia s-a schimbat cu cateva „zecimi de micrograme” datorita acumularii hidrocarbonilor.

Masa este o unitate fundamentala, asa incat orice schimbare a acesteia, oricat de mica ar fi ea, ar putea influenta un impact la scara globala. Exista cazuri in schimburi de materiale cu valoare foarte mare, unde fiecare microgram trebuie masurat”, a precizat cercetatorul sef al laboratorului, Peter Cumson.

Cercetatorii au folosit un dispozitiv numit XPS (x-ray photoelectron spectroscopy)  pentru a putea observa diferenta acestei unitati. Ei spun ca expunerea la raze ultraviolete si ozon ar putea rezolva situatia, avand in vedere ca nu se doreste modificarea fizica a unitatii de masura prin alte metode invazive. In acest caz, este important ca savantii sa inteleaga care sunt schimbarile ce afecteaza greutatea unitatilor de referinta, iar intre timp si celelate 39 de piese sa fie analizate.

Citește și: