iTab Raptor 10 – O tableta bine inzestrata, sub brand romanesc [REVIEW]

iTab Raptor 10 - O tableta bine inzestrata, sub brand romanesc [REVIEW]

Review InfoTouch iTab Raptor 10

Exista multe produse aduse sub brand romanesc, mai multe decat cele ale producatorilor de renume. iTab Raptor este cel mai recent lansata tabelta a celor de la InfoTouch, o companie autohtona cu un renume in industria dispozitivelor touchscreen destinate companiilor.

Concurenta pe acest segment, la noi in tara, se limiteaza mai mult la nivelul pretului. Integratorii locali au zeci de modele de tablete fiecare, diferentele majore dintre acestea fiind la nivelul diagonalei display-ului. Chiar si InfoTouch detine in portofoliu mai mult de cinci modele, majoritatea bazate pe arhitecturi diferite ale SoC-ului Rockchip.

Se poate spune ca pe piata dispozitivelor cu Android cantitatea conteaza, adica varietatea de modele cu similaritati crescute, cel putin pentru compania care le branduieste si care le comercializeaza. Intr-un fel e si normal, trebuie sa testezi piata, nu poti sti ce doreste clientul de la acest tip de produs. Asadar vei aduce mai multe modele sivei observa care din ele se vinde cel mai bine. Apoi vei modifica acel produs si la nivelul calitatii si vei imbunatati experienta de utilizare a clientului cu acel produs. Unde vreau sa ajung cu aceasta introducere? Sunt de parere ca integratorii de tablete autohtoni au inceput sa livreze produse din ce in ce mai bine construite, ce ofera o experienta de utilizare superioara.

Design

InfoTouch Raptor (8)

InfoTouch iTab Raptor este un produs adresat nu celor care isi doresc o tableta ieftina, ci acelora care sunt ceva mai exigenti cu bugetul lor pentru acest tip de produs. La prima vedere, design-ul este simplist, cel putin vazut din fata. Are un ecran cu diagonala de 10.1 inci, toate butoanele fiind dispuse pe laterala stanga. Aici gasim, in ordinea descrisa, butonul de Power si butoanele pentru volum, un microfon, conectorul de miniHDMI, un slot microSD, conectorul microUSB, precum si cel de alimentare al tabletei.

Pe spate, cel mai predominant element este logo-ul cu un Velociraptor, de unde vine si numele tabletei. In partea dreapta sus, avem o camera foto de 2 Megapixeli si un LED Flash pentru situatiile in care nivelul de lumina este prea scazut. Acesta este cu adevarat un plus, chiar daca rezolutia camerei foto este cu mult sub nivelul mediu existent pe piata la momentul actual.

Constructia este solida, foarte bine gandita. Nu scartaie, nu se indoaie, nu flambeaza, iar ecranul nu remite socurile reduse atunci cand este lasata pe masa sau cand este apasat capacul din spate. Greutatea este de 680 grame, destul de mult, insa, personal, as prefera o tableta mai solida cum este aceasta, chiar daca este putin mai grea.

Galerie de imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/InfoTouch Raptor/”/]

Specificatii

InfoTouch Raptor (21)

[table id=184 /]

Display si Utilizare

InfoTouch Raptor (16)

Unul dintre cele mai importante aspecte la un astfel de produs este ecranul. Calitatea acestuia trebuie sa fie cat mai ridicata pentru a oferi o experienta decenta de utilizare, pentru ca aici vizualizam informatiile, dar il folosim si ca metoda de input. Asadar, display-ul este produs de Samsung si este unul de tip PLS, sa zicem un IPS putin mai ieftin. Are unghiuri de vizualizare de 178 grade si o luminozitate si un contrast acceptabile. Reproducerea culorilor este chiar destul de buna.

Al doilea element, digitizer-ul, adica touchscreen-ul, suporta 10 puncte de atingere simultan si, chiar si cu folia de protectie ce vine din fabrica instalata, este semnificativ mai bun decat alte produse la acelasi pret pe care le-am tinut in mana pana acum.

Performanta

InfoTouch Raptor (27)

Un alt element important, care pentru majoritatea utilizatorilor vine chiar pe primul loc in alegerea unei tablete, este procesorul. Din nou, un numar destul de mare de produse de acest gen din piata se bazeaza pe o arhitectura Cortex A7 si sunt destul de lente, chiar daca au 4 nuclee fizice. Arhitectura Cortex A7 este destul de veche si nu este perfect compatibila cu ultima versiune de Android, 4.2.2. InfoTouch iTab Raptor se bazeaza pe Cortex A9, detine 4 nuclee cu o frecventa de 1.6 GHz.

InfoTouch mentioneaza ca este cel mai puternic procesor folosit pe tabletele romanesti, iar aici are dreptate daca tinem cont de arhitectura, care aduce un plus de performanta vizibil.

In comparatie cu alte modele, chiar si de la acelasi integrator, nu am observat intarzierile cu care eram obisnuit pana acum. In momentul in care updatam, de exemplu, un numar mai mare de aplicatii, tableta cu Cortex A7 practic ingheta si nu ma lasa sa efectuez nici o comanda pana nu termina de updatat aplicatiile. Acelasi comportament il avea si atunci cand isi facea update-ul casutelor de e-mail sau al conturilor de social media. La Raptor 10 nu e cazul.

InfoTouch Raptor (20)

Cantitatea de memorie RAM este de 1 GB, as fi preferat 2 GB, vazand o multime de produse care functioneaza impecabil cu aceasta cantitate de memorie. Spatiul de stocare intern este de 16 GB, iar producatorul specifica un maxim de 32 GB pentru cardul microSD.

Atrag atentia ca am testat un card de 64 GB de tip microSDXC, card pe care tableta l-a recunoscut la capacitatea sa nativa.

Software

InfoTouch Raptor (28)

Sistemul de operare al tabletei este Android 4.2.2, una dintre cele mai recente versiuni ale SO-ului de la Google. Surpriza pe care am avut-o prima data cand am deschis ecranul si am navigat prin aplicatiile instalate a fost faptul ca este Android-ul curat, fara elemente grafice inutile, fara logo-uri ale brand-ului, fara meniuri speciale create de integrator sua magazine de aplicatii third-party. Este aceeasi versiune de Android pe care o regasim pe Nexus si versiunea care functioneaza la capacitatea maxima.

Android-ul curat este un avantaj clar, pentru ca nu incarca memoria RAM si procesorul cu artificii vizuale, utilizarea produsului fiind exemplara. Mentionez ca am folosit nu mai putin de cinci conturi de email, patru conturi de social media, in paralel cu aplicatiile instalate de mine. Procesorul grafic este un Mali 400, un procesor mai mult decat decent pentru o tableta, care face fata cu succes jocurilor de ultima generatie instalate.

Autonomie

InfoTouch Raptor (18)

Autonomia pot sa spun de pe acum ca este unul din punctele forte ale acestui proudus. iTab Raptor are o autonomie de invidiat. Cu setari minime de luminozitate si cu un volum redus al difuzorului, am ajuns aproape de cele 11 ore mentionate de producator pentru rularea filmelor. Mentionez ca filmul era pe cardul microSD si am inchis orice fel de conectivitate WiFi sau Bluetooth pentru a ajunge la aceasta autonomie.

Pentru navigare Web, am lasat tableta cu setari medii de luminozitate, conectata la WiFi sa isi faca refresh la cateva pagini. Acumulatorul a rezistat aproape 9 ore in acest mod, dar nu am folosit touchscreen-ul. Utilizarea tactila probabil ar mai reduce cu minim o ora din autonomia acumulatorului.

Incarcarea se face relativ rapid, a durat aproximativ trei ore si jumatate ore cu incarcatorul propriu pentru o incarcare completa, de la momentul in care s-a stins.

Autonomia in stand-by este destul de buna, de aproximativ patru zile. Aceasta autonomie depinde desigur de modul de utilizare. Daca WiFi-ul este pornit iar mesajele mail si notificarile de pe social media sunt setate sa vina la minut, atunci abia daca va atinge trei zile de functionare. Daca notificarile sunt setate la patru ore, atunci ne apropiem de valoarea obtinuta de noi in teste.

Concluzie

InfoTouch Raptor (32)

Nu pot sa fiu extrem de entuziasmat. Nu imi mai permit sa fiu, mai ales ca am vazut foarte multe produse, iar cel putin pe segmentul de low-end si mainstream lipsesc niste lucrui esentiale. Unul dintre ele este, dupa cum am spus mai devreme, lipsa unui digitizer cu acuratete foarte buna. Cazul de fata este insa valabil doar pentru produsele al caror pret este peste medie, precum iPad-ul, tabletele Samsung sau smartphone-urile producatorilor mari. Diferenta de pret dintre o tableta de 1000 lei si una de 2500 lei vine exact de aici. Aditional sunt luate in calcul calitatea materialelor din care sunt fabricate, precum si, evident, brandul.

InfoTouch iTab Raptor este insa un produs foarte bun pentru pretul sau. Pragul psihologic impus de suma de 999 lei, prezent pe www.itab.ro, este destul de important in factorul de achizitie pentru multi utilizatori. Tableta se comporta foarte bine si pot spune ca este un produs pe care l-as recomanda apropiatilor.

Citește și: