Nokia N900 cu iOS, pentru proiecte open source

Nokia N900 cu iOS, pentru proiecte open source

Winocm, un programator cu răbdare, a reușit să porteze funcțiile de bază ale lui iOS, sistemul de opare de pe iPhone, pe un Nokia N900. Să vedem cum arată Nokia N900 cu iOS.

iOS Nokia N900

Nokia N900 este celebru în zona de dezvoltare de programe, având un hardware mai permisiv. Astfel iOS-ul portat deține toate elementele principale ale sistemului de operare de la Apple, mai puțin interfața grafică. Totul funcționează sub forma de linii de comandă. Nucleul portat are numele de XNU Kernel și este ceea ce Apple a dezvoltat inițial ca bază pentru OSX și iOS.

Nokia N900 cu iOSfuncționează aproape perfect, după spusele programatorului, și este compatibil și cu alte unități hardware menționate mai jos.

  • ARM RealView Emulation Baseboard (ARMPBA8_ALT)
  • ARM RealView Platform Baseboard for Cortex-A8 (ARMPBA8)
  • Texas Instruments OMAP3530 (BeagleBoard/BeagleBoard xM) (OMAP3530)
  • Texas Instruments OMAP3430 (Nokia N900) (OMAP3430_RX51)
  • Texas Instruments AM335x (BeagleBone/BeagleBone Black) (OMAP335X)

Astfel, dezvoltatorul poate crea o interfață grafică personalizată, care probabil va deține stabilitatea și modul de funcționare al lui iOS. Acest lucru nu înseamnă că Apple va licenția iOS pentru alți producători de dispozitive mobile, însă este o oportunitate pentru dezvoltatori să folosească elemente ale acestui sistem de operare pe alt hardware.

Știm că Apple ține foarte mult la patentele sale, însă la acest moment nu cunoaștem implicațiile acestui produs, și care din acele elemente pot fi folosite pe viitor pe alte dispozitive. Mai multe detalii despre această idee puteți găsi aici.

iOS Nokia N900 2

Citește și: