01 oct. 2013 | 18:54

Intel prezinta o multime de dispozitive cu procesoare Haswell

ACTUALITATE
Intel prezinta o multime de dispozitive cu procesoare Haswell

Intel a prezentat astazi cele mai noi dispozitive dotate cu ultima generatie de procesoare Haswell si, desigur, si dispozitivele mobile ce ruleaza pe platforma Atom.

Eveniment Intel Haswell

S-a discutat in ultimele luni despre viitorul sistemelor desktop si mai ales despre faptul ca toata lumea insista ca acestea „au murit” sau ca sunt „cu un picior in groapa”. Cei de la Intel spun ca ele de fapt s-au transformat, iar acum regasim sisteme performante de dimensiuni apropiate celor clasice, care se adreseaza segmentului de gaming si celui al profesionistilor in editare foto/video sau productie 3D. Desktop-ul clasic sau PC-ul pe care il foloseam zi de zi a fost inlocuit de un laptop sau de un sistem de foarte mici dimensiuni, cu tendinte multimedia.

Bogdan Georgescu Intel Romania

Cea mai interesanta este directia in care se indreapta definitia de computer personal, pentru unii avand forma unei tablete sau a unui laptop hibrid cu touchscreen. Alti utilizatori considera chiar smartphone-ul drept un computer personal, din punctul de vedere al taskurilor efectuate si al timpului petrecut cu el. Am observat la eveniment o multime de sisteme si dispozitive ale integratorilor atat internationali, cat si autohtoni. Ma refer la Acer, Dell, Asus, GIGABYTE, Lenovo, Samsung, Sony, HP, Prestigio, RHS, Maguay, Altex sau eMag.ro.

Ce aduce in plus a patra generatie de procesoare Intel? Avantajul major al acestora in comparatie cu platforma anterioara nu se afla in performanta, ci in consumul redus de energie, consum ce duce la o autonomie semnificativ mai mare a acumulatorului. Un procesor din gama Ivy Bridge, comparabil cu unul din seria Haswell, poate avea un consum cu 30-40 procente mai mare de energie.

S-a vorbit si despre un studiu realizat de Mercury Research, realizat pe piata din Romania, stiudiu care atesta constientizarea faptului ca dispozitivele de lucru au o durata de viata de trei pana la cinci ani. Aceste valori se aplica atat in cazul laptopurilor, cat si in cazul PC-urilor de tip desktop, unde 41% si respectiv 52% din respondenti sunt de aceasta parere.

Intel face eforturi masive in acest sens, sa mareasca pragul tehnologic in fiecare an, fortand astfel utilizatorii, fie ei persoane fizice, cat si companii, sa adopte cat mai repede tehnologiile noi.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Intel4/”/]