Innodisk lanseaza primul nanoSSD SATA ce cantareste doar 1,5 grame

Innodisk lanseaza primul nanoSSD SATA ce cantareste doar 1,5 grame

Innodisk a a nuntat primul SSD industrial de tip SATA, nanoSSD-ul. Dispozitivul are controllerul si memoria integrate pe un singur cip de doar 16x20x2 mm si cantareste doar 1,5 grame.

Innodisk nanoSSD

nanoSSD-ul Innodisk reprezinta in suprafata, aproximativ 1% din dimensiunea unui SSD de 2.5 inci, cel folosit pana acum in laptop-uri sau sisteme dekstop. NanoSSD-ul va fi disponibili in capacitati de la 4 la 64 GB, va avea o interfata SATA 3 si performante destul de respectabile. Se preconizeaza o viteza de citire de pana la 480 MB/s si aproximativ 175 MB/s viteza de scriere. NanoSSD-ul va suporta atat sisteme x86 cat si ARM. Acest lucru inseamna ca se va regasi atat in laptop-uri cat si in tablete cu Android sau alte sisteme de operare. Avantajul primar al acestuia este consumul foarte redus de energie, dimensiunea foarte redusa a acestuia permitand introducerea unui acumulator mai mare in dispozitivele actuale. Totusi comparatia ar trebui sa o facem cu o memorie RAM, pentru ca atat de mari sunt dispozitivele de stocare actuale din tablete de exemplu.

Nu se stie insa cand vor fi disponibile pe piate aceste SSD-uri, totusi, Innodisk va prezenta acest dispozitiv de stocare la semniarul denumit „Onboard SATA III Single-Chip Solution New Trend of SSD Application in Embedded Systems” care va avea loc in Taipei pe data de 30 ale lunii in curs. Si eu care ziceam ca doar institutiile de stat romane pot nascoci o astfel de denumire kilometrica. Sa speram ca va fi aprobat si lansat pe piata cel putin pana la sfarsitul anului.