26 oct. 2013 | 15:00

Google ar putea lansa datacentere plutitoare langa coasta americii

ACTUALITATE
Google ar putea lansa datacentere plutitoare langa coasta americii

Google ar putea folosi unul din patentele pe care le-a inregistrat acum 5 ani, si anume sa construiasca datacentere plutitoare, racite de apa oceanului.

Cladirea Google Datacenter

Probabil ca evenimentele din ultima perioada au impins compania sa se gandeasca la aceasta solutie pentru o parte din datacenterele lor. Pe langa sistemul de racire patentat de acestia o alta cauza ar putea fi controlul din ce in ce mai puternic al guvernului american asupra informatiei. Un raport de investigatie al Cnet  ofera informatii cum ca una dintre cladirile de pe tarmul orasului San Francisco, intitulata „Building 3” pare sa fie baza unei structuri de patru etaje, iar constructia acesteia pare sa fie gandita pentru a pluti.

Intre timp o constructie similara a fost ancorata in Portland, Maine, acum doua saptamani. O alta publicatie a speculat despre aceasta ca ar putea avea de a face cu proiectul Google pentru datacentere plutitoare. Ambele cladiri sunt inregistrate pe aceeasi companie, similara ca nume cu „Buy and Large” numele unei companii fictive ce apare in cateva filme Pixar. Patentul pe care Google l-a inregistrat in 2008 si care a fost aprobat la inceputul anului 2009 descrie un datacenter pe o barca de mari dimensiuni, purtat de curentii oceanici si racit de apa.

Racirea datacenterelor este una din cele mai costisitoare operatiuni, in ultimii ani aproximativ 2% din energia folosita in USA a fost folosita pentru a raci aceste constructii, vitale pentru existenta internetului si a companiilor ca Google. Pastrand aceste informatii pe ocean si racindu-le cu apa, s-ar putea economisi o mare parte din costuri, iar pozitionarea acestora in ape internationale le-ar putea face de neatins pentru guvernele oricarei tari.