Ford: doua noi automobile cu tehnologia AppLink, la IFA 2013

Ford: doua noi automobile cu tehnologia AppLink, la IFA 2013

Se mizeaza foarte mult pe industria auto si pe tehnologia care poate fi integrata in automobile pentru a ne face viata mai usoara in timp ce conducem o masina. Ati auzit de AppLink?

Ford S-Max Concept

Unul din scopurile principale este cresterea sigurantei soferului si a pasagerilor in timp ce acesta conduce, precum si oferirea posibilitatii de comunicare si control cat mai avansat al functiilor multimedia din masina. Smartphone-ul este elementul cheie in aceasta discutie si fiecare producator auto incearca sa dezvolte o tehnologie proprie de a i integra cat mai bine in acest ecosistem.

AppLink si Syncs sunt cele doua componente ale lui Ford prin intermediul carora masina poate accesa smartphone-ul si poate comunica direct cu aplicatiile instalate pe acesta. Desigur, nu orice aplicatie este disponibila, insa Ford ofera acces la kitul de dezvoltare, in mod gratuit pentru programatori. Producatorul inclusiv incurajeaza crearea de aplicatii si modificarea aplicatiilor curente pentru a putea fi accesate prin comanda vocala.

Ford Sync AppLink

Ford incheie numeroase parteneriate pentru a promova cat mai mult acest ecosistem si se pare ca are un succes destul de mare in randurile utilizatorilor de masa, dar si printre dezvoltatorii de aplicatii. Sistemul este deja disponibil in mai mult de 40 de tari din Europa, precum si in China si India. Chiar daca sistemul pare rudimentar la prima vedere, ecranul nefiind unul foarte complex, ideea este ca interactiunea vocala sa fie cheia comunicarii soferului cu masina. Acestuia nu trebuie sa ii fie distrasa atentia de un panou cu multe icoane, cum se intampla in cazul smartphone-ului.

Ford AppLink

Un lucru interesant pe care il face compania cu Sync si AppLink este serviciul de control si asistenta, un serviciu automat ce poate suna la numarul de urgenta, atunci cand parametrii masinii nu sunt in ordine. Spre exemplu, un sofer din Statele Unite s-a rasturnat cu masina de pe un pod, iar aplicatia a sunat automat la salvare si a comunicat locul pentru a putea fi salvat.

Ford IFA 2013

Cele doua masini prezente pe scena IFA Berlin 2013 sunt Ford EcoSport si Ford S-Max Concept. Prima este deja disponibila in Europa si va fi produsa in prima faza intr-o editie limitata de 500 de bucati cu toate optiunile incluse. Precomanda se face de pe contul de social media al producatorului, de pe Facebook. Al doilea model, S-Max Concept, cel din stanga, este o bijuterie tehnologica ce detine o multime de functii utile.

Ford S-max Concept

S-Max Concept poate comunica cu alte masini de acelasi fel pentru a „cunoaste” automat starea traficului de la masinile din fata sau de pe contrasens. Detine un monitor de tip EKG pentru bataile inimii in scaunul din fata, senzori pentru diabetici pe scaunul din spate, poate parca singura atat laterala, cat si cu spatele, chiar si in locuri mai stramte. Noul S-Max Concept va functiona desigur cu cel mai puternic motor EcoBoost, pe care Ford il produce la momentul actual.

Ford IFA Berlin

Citește și: