02 iul. 2013 | 00:02

CyberPower Value 2200 EILCD – Energie pentru „zile negre” [REVIEW]

REVIEW
CyberPower Value 2200 EILCD - Energie pentru

UPS-ul detine inca un rol foarte important si ar trebui tratat ca atare de orice utilizator de PC. CyberPower vine cu o solutie pe masura, relativ accesibila, pe care o vom analiza pe parcursul acestui review.CyberPower Value 2200 EILCD Review

Am mai discutat de UPS-uri in trecut si de avantajul pe care il ofera acestea, in pofida pretului pe care nu multi utilizatori sunt de acord sa il scoata din buzunar. E drept, pentru acasa, multi dintre noi foosim computerul doar pentru navigare pe internet si citit mailuri. Ba, mai nou, acest rol si-l asuma tableta sau smartphone-ul, mult mai comode, desigur. Pe de alta parte, exista multe situatii in care un UPS, atat acasa, cat si la birou, isi va dovedi utilitatea, insa nu va fi apreciat pentru asta.

UPS-ul este exact prietenul cel bun care te scoate dintr-o incurcatura, fara ca tu sa stii, si nici nu iti spune dupa aceea. UPS-ul este cel care iti protejeaza atat configuratia hardware, cat si materialul la care lucrezi, si te scapa probabil de multe batai de cap, drumuri pierdute pe la garantii, si nici nu se lauda cu asta. Probabil ca cei care au scris o lucrare de licenta sau un proiect si s-au trezit dintr-o data pe intuneric stiu despre ce vorbesc.

Pentru firme, fie mici sau mijlocii, acolo unde exista posibilitatea sa pierzi un proiect sau un contract din cauza unei defectiuni la reteaua de energie electrica, nici nu ar mai trebui sa spun ca aceste dispozitive sunt obligatorii si probabil au o valoare infima fata de paguba de a nu le fi „bagat in seama”.

Design si Constructie

CyberPower Value 2200 EILCD Fata

Este putin impropriu sa vorbim despre design pentru un astfel de produs, dar, pana la urma, de ce nu, dispozitivul isi va gasi locul tot prin apropierea biroului. Designul este spartan, simplu, specific unui UPS. Carcasa este metalica de culoare neagra si bine calculata. Pe partea frontala, dispunem de un afisaj LCD ce poate oferi informatii despre voltajul de iesire, nivelul de incarcare a bateriei si despre nivelul de solicitare a UPS-ului.

CyberPower Value 2200 EILCD Spate

In partea din spate exista practic toate elementele necesare conectarii. Asadar, avem un port USB si unul serial pentru conectarea si monitorizarea acestuia prin software Avem conectorii pentru alimentarea dispozitivelor, in numar de sase, conectori ce ofera atat protectie la suprasarcina, cat si backup. Mai exista si conectorul de alimentare la reteaua de tensiune. Toti cei sase conectori sunt pentru cabluri de PC, insa exista conectori adaptori pentru prize de tip Shucko, prizele normale cu impamantare. Astfel se pot conecta si alte dispozitive, precum router-ul sau HDD-uri cu alimentare externa. Tot aici avem si o siguranta de 10 Amperi, automata, ce poate fi actionata in momentul in care apare o suprasarcina mai mare.

UPS-ul ofera protectie si pentru cablul de retea principal, cel de internet, pe care va recomand sa il treceti prin acesta pentru a evita schimbarea placilor de retea sau ale router-ului dupa o furtuna.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/CyberPower 2200 EILCD/”/]

Specificatii Tehnice

[table id=178 /]

Analiza Interior

CyberPower Value 2200 EILCD Interior

Exista unele tipuri de produse care necesita o mica analiza si a componentelor din interior, aici se includ in primul rand produsele de genul surselor PC si alte surse neintreruptibile. O privire in interiorul carcasei ne poate spune daca avem de-a face cu un produs fiabil sau doar cu unul care se mandreste cu specificatii de marketing. La prima vedere, intampinam un transformator masiv, asezat aproape pe centrul carcasei interioare a UPS-ului. Acesta este prins de carcasa cu suruburi, dar si cu un material absorbant pentru a atenua zgomotul si a impiedica propagarea vibratiilor.

CyberPower Value 2200 EILCD PCB

PCB-ul este bine construit, iar o mare parte din contacte sunt trasate prin intermediul unor fire metalice, ceea ce denota faptul ca este construit pentru a face fata la curenti mari. De asemenea, sunt notate in mod vizibil tipurile componentelor, chiar langa acestea, pentru a permite unui tehnician de service sa isi faca treaba cat mai usor. De apreciat este si ordinea exemplara a componentelor pe placa.

CyberPower Value 2200 EILCD Tranzistori

Observam doua radiatoare de dimensiuni generoase ce racesc fiecare 6+7 tranzistoare de tip CEp3025. Acestea sunt componente fara plumb, deci notatia Green nu este pusa degeaba, iar producatorul a fost atent la materialele folosite.

CyberPower Value 2200 EILCD Sigurante

Intre aceste doua radiatoare avem inca trei sigurante cu circuite separate, pentru o protectie suplimentara a circuitelor si releelor.

CyberPower Value 2200 EILCD Relee

Mai jos, avem cinci relee de 17A pentru 250V, sau 20A pentru tensiunea de 125V folosita pentru piata americana. Releele sunt fabricate de Song Chuan, o companie cu sedii in toata lumea ce produce componente electrice si electronice.

CyberPower Value 2200 EILCD (14)

Conectorii USB si serial sunt montati direct pe PCB, la fel si buzzer-ul responsabil de atentionarea utilizatorului in situatiile critice.

CyberPower Value 2200 EILCD Ventilator

Pe partea din spate, avem conectorii de protectie pentru retea si un ventilator de 60mm, ventilator pe care sincer nu l-am observat din cauza turatiei reduse. Nu facea zgomot deloc, asa ca nici nu m-am gandit ca ar avea unul.

Galerie Imagini Interior

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/CyberPower 2200 EILCD Interior/”/]

Software

CyberPower Power Panel Desktop

UPS-ul detine un software de management, care vine pe CD in pachet. Avand in vedere ca unitatea optica nu este un must-have pe unele din sistemele noi, am downloadat aceeasi versiune de program de pe internet. Interesant este faptul ca exista si un widget pentru Windows 7, care afiseaza in permanenta incarcarea UPS-ului si starea detaliata a acestuia.

CyberPower Power Panel Desktop 2

Teste

Avand in vedere ca nu putem verifica decat incarcarea UPS-ului, am recurs la cateva artificii pentru a atinge o valoare apropiata de specificatiile tehnice oferite de producator. Cu alte cuvinte, am conectat la el o serie de PC-uri, doua workstation-uri, precum si doua monitoare audio active pentru a atinge valoarea de 1180W la consum. Apoi am deconectat alimentarea generala pentru a testa durata de 8 minute de backup specificata de producator.

Rezultatul a fost un timp de 6:32 minute de backup la aproape 1200W, destul de apropiat de ce scrie in specificatii. Asadar, UPS-ul s-a comportat mai mult decat exemplar si, tinand cont ca in multe dintre situatiile in care va fi folosit va avea o incarcare de maxim 50%, veti avea la dispozitie aproximativ 10 minute sa salvati datele si sa inchideti sistemele de lucru.

Un aspect important este si cel al consumului propriu de energie al dispozitivului. UPS-ul va functiona aproape non-stop in mod idle si, chiar asa, are un consum de energie generat de transformator si de incarcarea bateriei. In cazul sistemelor CyberPower, acest consum a fost redus minim, fapt ce demonstreaza eficienta ridicata a acestor UPS-uri. Chiar si modelul de 2200 VA are un consum in idle de doar 7.5 W.

Concluzii

Fiind vorba de lucruri ceva mai tehnice, datele sunt destul de clare: UPS-ul se comporta exemplar in sarcina, detine un software de monitorizare ce ofera destul de multe informatii despre starea acestuia direct din sistemul de operare si chiar si un widget pentru Windows 7. Faptul ca nu are conectori de priza normala, cea de tip Shucko, este sensibil atenuat de pretul de 1200 lei. Alte modele de la alti producatori, cu aceeasi capacitate de backup a bateriei, pleaca de la sume de 1800 lei si nici ele probabil nu ofera aceasta optiune. Exista variante si de la CyberPower cu conectori normali pentru cablu, Shucko, si exista de asemenea cabluri adaptoare de la standardul IEC, cel folosit pe acest model la Shucko, pretul unuia fiind de 19 lei.

Ma simt dator sa mai mentionez din nou in concluzie faptul ca mi se pare extrem de util sa detinem un astfel de dispozitiv, atat acasa, cat mai ales la birou, pentru a evita eventualele neplaceri. Acest model poate fi gasit la e-acumulatori.ro, de unde l-am primit si noi pentru testare.

CyberPower Value 2200 EILCD Concluzii