Cum poate fi marita viteza de navigare pe Internet?

, 28 Mai, 15:30

O echipa de cercetatori a descoperit o metoda prin care viteza de transfer a datelor prin fibra optica, viteza de navigare pe Internet, mai exact, poate fi marita substantial.

Viteza-internetului-ar putea fi mai buna

Datele sunt transmise prin fibra optica sub forma de fascicul de lumina si necesita o anumita cantitate de energie, in functie de volumul de date si de viteza. Energia folosita duce la aparitia de „zgomote”, interferente, care sunt cu atat mai mari cu cat cantitatea de energie folosita este mai mare. Si cu cat este mai multa energie utilizata pentru transmiterea fasciculelor de date, lumina interactioneaza cu materialul din care este facuta fibra, mai exact aceasta iese din cablu, si astfel apare ”zgomotul” de care incearca cercetatorii sa scape. Astfel de interferente apar si la alte ”echipamente”, cum ar fi cablurile de cupru, insa aici au fost eliminate deja prin rasucirea cablului. Iar cercetatorii s-au gandit sa foloseasca o metoda similara si pentru transmisia de date prin fibra optica.

Astfel, in loc de un fascicul de lumina in fibra, acestia trimit doua fascicule, fiecare fiind imaginea ”in oglinda” a celuilalt, zgomotele din retea anulandu-se reciproc. Fasciculele de lumina respective sunt trimise in sens invers. Si ca sa fie convinsi ca totul este in regula, echipa de cercetatori a facut un test si au transmis date cu viteza 400Gb/s – de patru ori mai mare decat cea mai performanta retea disponibila pe piata la momentul actual – la 12.800 km, distanta mai mare decat orice alta retea transoceanice.

Cercetatorii spun, pe Nature Photonics, ca acest concept, utilizarea de fascicule gemene de lumina cu proprietatile de rigoare, se poate dovedi benefica si in alte sisteme fizice guvernate de ecuatia nonlineara Schrödinger.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

cred ca nu ai nici o treba cu domeniul asta, nici macar un articol pe tema asta nu ai citit …. esti deposit de ce ai scris aici asa ca iti recomand sa mai citesti inainte sa abordezi subiecte de genul asta ….

„lumina interactioneaza cu materialul din care este facuta fibra, mai exact aceasta iese din cablu, si astfel apare ”zgomotul” de care incearca cercetatorii sa scape. Astfel de interferente apar si la alte ”echipamente”, cum ar fi cablurile de cupru, insa aici au fost eliminate deja prin rasucirea cablului. Iar cercetatorii s-au gandit sa foloseasca o metoda similara si pentru transmisia de date prin fibra optica.”

Ideea e cind o sa apara pe piata un astfel de cablu,sa putem cumpara si noi unul. 🙂

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail