CTO-ul Broadcom crede că putem depăși Legea lui Moore

CTO-ul Broadcom crede că putem depăși Legea lui Moore

Legea lui Moore este destul de cunoscută în rândul pasionaților de computere. Aceasta spune că, odată la doi ani, numărul tranzistorilor dintr-un cip se dublează.

Legea lui Moore

Perfect adevărat. La fiecare doi ani, aproape fiecare cip, fie că este vorba de un procesor de PC, de un GPU sau de un SoC pentru dispozitivele mobile, acestea folosesc o tehnologie de fabricație mai redusă și pot implementa de două ori mai mulți tranzistori pe aceeași suprafață. Acest lucru duce la creșterea performanței aproape exponențial, precum și la scăderea prețurilor. Acum, fizica are și ea limitele ei și ne apropiem destul de repede de aceste limite teoretice.

Broadcom va începe să lucreze cu cipuri produse în litografia de 15 nm, chiar de la începutul anului viitor. Asta înseamnă că în 2016 vor introduce probabil cipurile produse cu tehnologie de 5 nm. Aceste cifre menționează desigur dimensiunea unui tranzistor. La 5 nanometri, un tranzistor ar avea dimensiunea a 10 atomi, mai mici de atât, din punct de vedere fizic, aceștia nu se pot construi și nu pot funcționa.

Cerința pentru cipuri mai mici și mai performante este mare. Dezvoltatorii și cercetătorii lucrează în continuu la următoare generație de cipuri, și încearcă să depășească barierele impuse de procesul de fabricație. Ce ne facem atunci când ne apropiem de limita teoretică menționată în fizică? Henry Samueli, CTO-ul companiei Broadcom este de acord cu aceste ipoteze, pe de altă parte este încrezător că vom putea merge mai departe și vom depăși aceste bariere tehnologice.

”Am fost răsfățați de faptul că aceste dispozitive devin tot mai ieftine cu fiecare generație. Va trebui să ne obișnuim să trăim cu o stabilizare a prețurilor, cel puțin pentru o vreme. Nu se poate construi un tranzistor cu un singur atom. Până acum nu există o soluție viabilă de înlocuire a tranzistor-ului, așa cum îl știm noi de 50 de ani.”

Este așadar posibil ca din 2017-2018 prețurile produselor precum și dimensiunile acestora să stagneze, cel puțin pentru o perioadă, asta dacă nu se reușește până atunci depășirea acestei bariere descrise de Legea lui Moore. CT-ul Broadcom are încredere în avansul tehnologic. Voi ce ziceți?

Citește și: