19 iul. 2013 | 00:01

AMD Volcanic Islands – Noi detalii despre Radeon HD 9000

ACTUALITATE
AMD Volcanic Islands - Noi detalii despre Radeon HD 9000

AMD „Volcanic Islands” este numele noii serii de placi video ale producatorului, iar HD 9000 va fi numele comercial.

Volcanic-Islands2

Vorbeam acum ceva vreme de faptul ca AMD isi va schimba notatia si nu va miza pe HD 8000 pentru urmatoarea serie de placi grafice cu nume de cod intern Volcanic Islands. Se pare ca trecerea peste serioa 8000 se face din motive de performanta, producatorul considerand ca saltul oferit merita notatia HD 9000. Se spera de asemenea la performante care sa echivaleze cu produsele Nvidia GK110, mai exact GTX Titan si GTX 780, produse care momentan sunt varful de gama in acest segment.

Flagship-ul acestei serii, HD 9970 a fost deza mentionat acum cateva zile cand Sapphire a oferit unor clienti acces la produsul lor ce se bazeaza pe acest chipset. Placa are un PCB in 12 straturi spre deosebire de cele 10 straturi folosite inca de la HD 7970, interfata de memorie este pe 512 biti si detine doua poarturi CrossfireX ceea ce inseamna posibilitatea montarii pana la trei placi de acelasi fel. TDP-ul se spune ca a r fi de 250 W.

Se poate observa si sistemul de racire diferit, semn ca AMD ar putea renunta la singurul ventilator de tip turbina, care chiar daca avea o eficienta destul de mare era destul de zgomotos. Placa reprezinta varianta de serie chiar daca vine de la Sapphire. Procesul de fabricatie va fi de 28 nm, lucru ce inseamna desigur o temperatura mai scazuta si un numar semnificativ mai mare de tranzistori.

AMD_volcanic_islands