18 sept. 2013 | 12:18

Allview H2 Qubo – Un smartphone „romanesc” de luat in seama [REVIEW]

ACTUALITATE
Allview H2 Qubo - Un smartphone

H2 Qubo

Am avut ocazia sa pun mana pe un sample Allview H2 Qubo, care are printre accesorii un add-on interesant, care, pentru mine cel putin, acest add-on a readus elementul de nou in ecuatie.

Pachetul cu care vine H2 Qubo, si ma refer aici in special la acel add-on dongle de care am pomenit mai devereme, a reusit in testele pe care le-am desfasurat sa extinda cu mult posibilitatile telefonului, mai ales in scenarii ce tin de productivitate. Cum am facut si de ce vom vedea in curand, nu inainte de a trece in graba prin specificatiile smartphone-ului Allview H2 Qubo.

Design

Qubo-12

Din punct de vedere al constructiei, ma surprinde placut senzatia de monolit pe care o ofera carcasa telefonului imbinarile fiind cat se poate de aproape de perfectiune fara spatii vizibile intre elemente sau alte probleme.

Nu consider ca suprafata in intregime lucioasa a carcasei este o alegere foarte buna, intai din punct de vedere estetic si apoi din punct de vedere al sigurantei aparatului care poate fi scapat cu usurinta in cazul in care mana este transpirata sau uda. Dupa o zi intreaga de utilizare, este absolut necesara curatarea telefonului de orice amprente si alte depuneri, altfel a doua zi dimineata nu prea cred ca il veti privi cu foarte mare placere.

Specificatii

Allview H2 Qubo are display LCD cu o rezolutie de 480 x 854 pixeli si diagonala de 4,5 inci, cu capacitati multitouch. Vine cu dual-SIM, primul port fiind dedicat unui mini-SIM, iar cel de-al doilea unui SIM de dimensiuni normale. E bine, pentru ca, orice tip de cartela ati avea la indemana, nu va trebui sa apelati la adaptoare pentru a pune in functiune aparatul.

H2 Qubo

La interior, Allview H2 Qubo are procesor Quad-Core la 1,2 Ghz din clasa Cortex A7. Cei de la Allview par ca se mandresc foarte mult cu acest aspect, dovada si logo-ul „Quad Core” ce ruleaza in timpul secventei de boot. Memoria interna RAM nu trece de 512 MB, cu stocare 4 GB cu posibilitatea de extindere utilizand un card de format micro-SD de pana la 32 GB.

Camerele nu au nimic special, sunt doua la numar – cea frontala folosita in special in timpul apelurilor video are 0,3 Mpx, iar cea din spate vine cu o rezolutie de 5 Mpx si poate inregistra inclusiv fisiere video in format HD.

Sistemul de operare este o versiune customizata a Android 4.2 cu o interfata „eye candy”, bine executata si mai ales fluida.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Allview H2 Qubo – interfata/”/]

Telefonul suporta toate standardele GSM si HSDPA ce opereaza pe teritoriul tarii noastre, beneficiaza de suport Bluetooth 4.0, iar bateria de 1800 miliamperi poate tine telefonul in Stand-by pana la 230 de ore. Timpul de convorbire intr-o retea 2G va fi de pana la 6 ore si jumatate, valoarea scazand cu jumatate de ora in cazul unei conexiuni 3G, conform celor de la Allview. Tot ce va pot spune din punct de vedere al durabilitatii bateriei este ca, in cazul meu a tinut doua zile intr-un regim de utilizare mixt ( web browsing, gaming, multimedia, convorbiri telefonice ) intrand in modul de economisire al bateriei catre finalul celei de-a doua zi.

Accesorii

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Allview H2 Qubo – accesorii/”/]

Accesoriile cu care aparatul soseste in configuratia standard (cel putin la data incheierii acestui review) sunt: o pereche de casti cu microfon de calitate decenta, incarcator, cablu de alimentare, folie pentru protectia ecranului, licenta antivirus Bit Defender. Pentru aproximativ 100 de lei in plus, exista un adaptor wireless, denumit Smart 2 View, pentru proiectia la distanta a imaginii afisate pe display-ul telefonului si care dispune la randul sau de un cablu de alimentare.

Testare si performanta

Din punct de vedere al testelor, am ales cateva scenarii uzuale si cateva teste pe care le puteti reproduce cu usurinta pentru a vedea unde puteti plasa smartphone-ul pe care il detineti sau pe care vi-l doriti, vizavi de rezultatele H2 Qubo. Telefonul ofera rezultate foarte bune, avand in vedere hardware-ul de care dispune. Ca performanta bruta, se claseaza deasupra lui Samsung Galaxy S2 si imediat sub HTC One X (conform Antutu Benchmark), ceea ce pentru mine a fost o mare surpriza, motiv pentru care am realizat si un printscreen al comparativului dintre Galaxy S2 si H2 Qubo.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Allview H2 Qubo – teste/”/]

Din experienta proprie, smartphone-urile din ultima perioada ce intra pe piata romaneasca sub diverse brand-uri si configuratii se incalzesc destul de puternic odata ce sunt solicitate, indiferent ca vorbim despre un pic de gaming pe fuga sau de vizionarea unor materiale video. Este valabil pentru Galaxy S4, Google Nexus 4, nu mai vorbesc de platforme mai putin potente cu procesoare dual sau chiar single core. Vestea buna in ceea ce priveste experienta cu Allview Qubo este ca, chiar si dupa o sesiune de gaming de peste doua ore si jumatate combinata cu vizionarea catorva clipuri online, procesorul quad core al aparatului nu dadea semne de oboseala. Telefonul a rulat fara probleme fara a se incalzi intr-o maniera perceptibila ceea ce cu siguranta ii va creste semnificativ durata de viata si fiabilitatea.

Din fericire, minusurile aparatului sunt putine, dar ne gandim, desigur, si la raportul pret-performanta pe care il ofera.

Oricum, un mare neajuns, din punctul meu de vedere, este cantitatea de RAM mica fata de nevoile reale ale quad-core-ului de la bord, masura luata fara indoiala din nevoia de a aduce pretul de piata al produsului la un nivel cat mai scazut. Din acest motiv, cei de la Allview au prevazut nevoia destul de frecventa de a elibera memoria Ram a telefonului si au inclus o aplicatie denumita OneClean, care ajuta la reducerea la minim a consumului de memorie RAM.

Din punct de vedere strict al apelurilor telefonice, conversatiile pe care le-am avut in timpul testarii aparatului au fost cat se poate de clare, chiar si in conditii de trafic intens atunci cand zgomotul ambiental trece de limita suportabilului. Receptia si transmiterea de date nu mi-au ridicat probleme cu H2 Qubo, ceea ce mi se pare o realizare din partea aparatului avand in vedere reteaua folosita.

Partea cea mai interesanta a pachetului cu care este livrat Qubo mi s-a parut a fi stick-ul cu port HDMI Smart 2 View, ce ofera posibilitatea proiectarii direct de pe telefon, prin intermediul aplicatiei preinstalate, a continutului multimedia pe orice alt display ce dispune de un port HDMI. Aplicatiile sunt multiple si sunt in special potrivite celor care pleaca in deplasari sau care fac prezentari. Se poate rula pe telefon tipul de continut care se doreste a fi redat, iar acesta este decodat si transmis mai departe, prin output video, catre stick-ul Smart2View.

In testele proprii, am reusit astfel sa redau pe monitorul PC-ului meu conectat la telefon, prin Smart2View, atat browsing-ul web, cat si fisiere text, pdf-uri sau filme codate in cele trei formate popilare adica Xvid/DivX cat si MKV sau MP4. Telefonul s-a descurcat de minune in ceea ce priveste decodarea si transmiterea in timp real catre stick-ul wireless si nu am intampinat probleme pana nu am inceput sa maresc distanta dintre telefon si receptor la mai mult de cinci metri (si un perete de beton armat), moment in care receptia a inceput sa aiba intermitente. Cum am redus distanta, totul a revenit la normal.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Allview H2 Qubo – conectare/”/]

Partea care nu mi-a placut este ca redarea se face la rezolutia telefonului, care mai este si mica, nu la rezolutia nativa a display-ului, care in cazul meu era de 1920 x 1200 pixeli.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca Smart2View este compatibil momentan doar cu produsele Allview, dupa cum am explixat si la momentul lansarii.

In timpul utilizarii, stick-ul Smart 2 View va trebui sa fie alimentat separat, fie dintr-un port Usb al display-ului pe care il montati, fie prin intermediul adaptorului de alimentare al telefonului. Din nefericire, un al doilea adaptor de alimentare necesar alimentarii directe de la priza a adaptorului wireless nu este furnizat in pachetul de accesorii.

Concluzii

Allview H2 Qubo este un telefon solid, cu caracteristici hardware destul de bune si o constructie deosebit de robusta. Nici o clipa nu trebuie pierdut in vedere pretul, de aproximativ 950 lei, la care este comercializat in momentul de fata, impreuna cu adaptorul Smart2View, dupa cum este specficat si pe site-ul Allview. Din punctul meu de vedere, exista un raport pret-performanta foarte bun.

Daca adaugati capacitatea de a transmite pe un alt display imaginea afisata pe ecranul aparatului, aveti un device multimedia complet, ce poate fi de folos atunci cand nu doriti sau nu puteti sa luati dupa voi un laptop.