1,9 milioane de utilizatori Adobe folosesc parola… „123456”

1,9 milioane de utilizatori Adobe folosesc parola...

Criminalii cibernetici au atacat serverele Adobe in cursul lunii trecute si au dezvaluit 130 de milioane de parole criptate.

Adobe Hack Parola

Criptarea acestora se spune ca a fost atat de simpla, incat majoritatea acelor parole au fost deja convertite in fisiere text. Motivul este faptul ca Adobe a folosit un algoritm 3DES, iar acesta se spune ca ar oferi si indiciul pentru decriptarea fisierului. Daca mai luam in calcul ca baza de date Adobe detinea si aluzii necesare utilizatorului pentru a isi aduce aminte parola, situatia a devenit relativ usoara pentru expertii care s-au ocupat de recuperarea parolelor.

Dintre acele 130 de milioane de parole, din care nu toate au fost decodate pana in momentul de fata, nu mai putin de 1,9 milioane erau „123456”, 0,45 milioane erau „123456789”, 0,35 milioane erau „password” si 0,2 milioane erau de tipul „adobe123”.

Lista de mai jos demonstreaza faptul ca utilizatorii inca nu isi protejeaza suficient de bine conturile. Aici nu vorbim totusi de o parola simpla de email, o multime dintre acesti utilizatori fiind clienti platitori ai suitei Adobe, asadar au introdus datele de card pe site-ul respectiv.

Situatia este probabil la fel de serioasa atunci cand vine vorba si de lucruri mai importante. Nu degeaba in ultima vreme o serie de companii isi forteaza utilizatorii in mod constant sa isi schimbe parola simpla, blocandu-le contul preventiv. Un lucru asemanator l-a facut si Yahoo! de curand, multi utilizatori fiind fortati sa isi schimbe parola cu una noua, nefolosita pana atunci pe site-ul lor. E adevarat, pe de alta parte, este si o metoda de a verifica ce conturi sunt inca active.

Parola Adobe hack