Vrei sa vezi cum arata creierul lui Einstein? – Exista o aplicatie pentru asta

Vrei sa vezi cum arata creierul lui Einstein? - Exista o aplicatie pentru asta

O noua aplicatie lansata ieri pentru iPad aduce pe ecranul de inalta definitie al ultimului iPad un set de imagini neobisnuite. Este vorba de scanari de inalta rezolutie ale creierului lui Einstein.

 

NMHMC Harvey este numele unei noi aplicatii disponibila pe AppStore la pretul de 10 dolari. Aceasta lansare marcheaza primul moment in care au putut fi vizualizate sectiunile creierului lui Einstein de publicul larg. Aplicatia este dezvoltata de Muzeul National de Sanatate si Medicina din Chicago iar imaginile folosite sunt de fapt slide-uri facute de patologistul Thomas Harvey. Acesta din urma este doctorul care i-a facut autopsia lui Einstein in 1955 inainte ca restul corpului sa fie incinerat.

creier einstein

In cazul in care, faptul ca va puteti plimba prin creierul autentic al lui Einstein pe iPad nu vi se pare dubios, ganditi-va ca dupa autopsie acesta a fost impartit in 240 de bucati. Dupa sectionare respectivele bucati au fost puse la pastrare in borcane raspandite prin casa doctorului Harvey. Cu toate ca diverse parti au mai fost donate pe parcursul anilor, in 1998 tot ce a mai ramas a ajuns in mainile doctorului Elliot Krauss de la Centrul Medical al Universitatii Princeton.

Daca va intrebati ce este atat de special cu acest creier, pe langa faptul ca i-a apartinut lui Einstein, raspunsul se afla in dimensiunea lobului parietal. Un studiu din 1999 intitulat Lancet a demonstrat ca respectivul lob, responsabil cu abilitatea efectuarii de calcule matematice era cu 15% mai mare fata de lobul parietal al unui om obisnuit.