Valve vrea hardware de gaming – are consola Steam Box

Valve vrea hardware de gaming - are consola Steam Box

Dupa ce ani de zile cursa s-a dat intre Sony, Microsoft si Nintendo pentru titlul de creator al celei mai performante console, se pare ca pana la sfarsitul anului si Valve va intra in joc – are o consola intitulata Steam Box.

Plecand de la afirmatia co-fondatorului Valve, Gabe Newell „Daca vom fi nevoiti sa vindem hardware, o vom face”, din nevoia unui ecosistem mai stabil pe piata computerelor personale, au inceput sa apara din ce in ce mai multe dovezi ca in lunile urmatoare Valve va lansa un dispozitiv care va intra in istorie ca Steam Box.

Construita in jurul platformei Steam, ca piata de continut compatibil, consola Valve se pare ca are deja definite specificatiile tehnice, iar ca software doar detaliile mai trebuie puse la punct. Incercand sa propulseze un ecosistem deschis, aparent Valve vrea sa lanseze o platforma software pentru care mai multi parteneri vor crea sisteme hardware compatibile bazate pe specificatiile definite de ei.

Unul dintre primele sistem create pe specificatiile Valve pentru un Steam Box se pare ca a fost Alienware X51. Acest sistem construit in interiorul unei carcase mini-ITX are tot ce-i trebuie pentru a se incadra in proiectul Steam Box. Ca specificatii hardware, momentan sunt vehiculate: un procesor Intel Core i7, 8GB RAM si un GPU NVIDIA. Aceste sisteme vor putea rula orice titlu compatibil cu PC-urile si vor suporta si acccesul la jocurile disponibile pe platforma concurenta Origin, de la EA.7282.X51 vert and horiz

Scopul din spatele acestui proiect, desi pare 100% financiar, este si extrem de nobil. Prin definirea unui standard hardware pentru care vor fi construite jocurile pentru 3 sau 4 ani, vor avea de castigat atat dezvoltatorii care vor sti mult mai precis pentru ce configuratie sa isi optimizeze urmatoarele jocuri, cat si utilizatorii care vor avea confortul psihologic ca timp de 3-4 ani pot juca orice joc la detalii maxime.

Platforma va fi open-source si nici macar nu va implica costuri de licentiere platibile de catre creatorii de hardware. Pe partea de controller, desi sunt mari sanse ca viitoarea consola sa fie compatibila cu ce accesorii USB avem prin casa, cel mai probabil va exista si un controller dedicat cu componente interschimbabile. Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba priviti cu atentie imaginea de mai jos inclusa intr-o cerere de patent a Valve de acum aproximativ un an.

valvepatent

Incercand sa creeze un dispozitiv de gaming pentru sufragerie, Valve va include in consola Steam Box si functia Big Picture. Un concept momentan destul de ambigu, prezentat anul trecut la GDC, Big Picture pare sa fie un mod de a transmite continut video wireless la TV-urile din casa, precum AirPlay de la Apple.

Desi sursele sunt extrem de variate si e greu de spus daca Steam Box va fi anuntat in aceste zile la GDC sau in cateva luni la E3, momentan este aproape sigur ca Valve vrea intre pe aceasta piata. Cum vi se pare?