05 aug. 2012 | 01:55

Un nou robot pentru operatii fara urme de la Harvard Research

ACTUALITATE
Un nou robot pentru operatii fara urme de la Harvard Research

Un nou robot aflat intr-un stadiu avansat de dezvoltare in cadrul laboratoarelor de cercetare de la Harvard ar putea fi solutia pentru injectiile de substante si extractiile complexe cu un grad minim de cicatrizare.

Robot gellatine

Intitulat Robotically Steerable Thermal Ablation Probe, denumirea face referire la un sistem robotic conectat la un computer care ar putea reprezenta cea mai buna solutie de tratament pentru o tumoare sau alte afectiuni. Marele avantaj fata de un sistem robotic clasic este ca, pornind de la o imagine 3D realizata in raze X pe care un doctor a bifat punctele de extractie sau injectie, sistemul celor de la Harvard se descurca singur intr-un mod original.

Bratul din imaginea de mai sus penetreaza orice suprafata, in cazul de mai sus gelatina, printr-un singur punct. In continuare coboara pana la un anumit nivel in adancime, moment dupa care din interiorul primului brat mai iese un membru care se deplaseaza in plan orizontal pana in pozitia in care trebuie sa opereze. In scenariul in care sunt necesare mai multe interventii la un singur organ, al doilea membru se retrage in bratul initial acesta din urma isi modifica adancimea la care opereaza, iar scenariul se repeta.

Chiar si in aceasta etapa de dezvoltare a devenit evident ca sistemul nu trebuie folosit doar pentru injectii ci si pentru extractii succesive intr-un timp foarte scurt. Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba urmariti clipul de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele