Un nou robot pentru operatii fara urme de la Harvard Research

, 05 Aug, 01:55

Un nou robot aflat intr-un stadiu avansat de dezvoltare in cadrul laboratoarelor de cercetare de la Harvard ar putea fi solutia pentru injectiile de substante si extractiile complexe cu un grad minim de cicatrizare.

Robot gellatine

Intitulat Robotically Steerable Thermal Ablation Probe, denumirea face referire la un sistem robotic conectat la un computer care ar putea reprezenta cea mai buna solutie de tratament pentru o tumoare sau alte afectiuni. Marele avantaj fata de un sistem robotic clasic este ca, pornind de la o imagine 3D realizata in raze X pe care un doctor a bifat punctele de extractie sau injectie, sistemul celor de la Harvard se descurca singur intr-un mod original.

Bratul din imaginea de mai sus penetreaza orice suprafata, in cazul de mai sus gelatina, printr-un singur punct. In continuare coboara pana la un anumit nivel in adancime, moment dupa care din interiorul primului brat mai iese un membru care se deplaseaza in plan orizontal pana in pozitia in care trebuie sa opereze. In scenariul in care sunt necesare mai multe interventii la un singur organ, al doilea membru se retrage in bratul initial acesta din urma isi modifica adancimea la care opereaza, iar scenariul se repeta.

Chiar si in aceasta etapa de dezvoltare a devenit evident ca sistemul nu trebuie folosit doar pentru injectii ci si pentru extractii succesive intr-un timp foarte scurt. Pentru a intelege mai bine despre ce e vorba urmariti clipul de mai jos.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail