06 aug. 2012 | 09:45

Un nou gadget ar putea salva oile de lupi

ACTUALITATE
Un nou gadget ar putea salva oile de lupi

Desi pare rupta din parabolele de acum 2000 de ani, faptul ca oile sunt atacate si mancate de lupi continua sa fie o problema importanta pentru ciobani. Solutia? Un nou gadget care le monitorizeaza ritmul cardiac.

Un nou gadget ar putea salva oile de lupi

Momentan se afla intr-un stadiu destul de avansat de dezvoltare un dispozitiv care nu numai ca monitorizeaza ritmul cardiac al oilor, dar face o treaba foarte buna si in a indeparta lupii sau a avertiza printr-un SMS ciobanul de la stana de un pericol iminent. Nu lipseste nici componenta GPS care asocieaza o locatie intregului eveniment.

Prototipul ar trebui sa fie gata in aceasta toamna, in timp ce saptamana trecuta au avut loc pentru prima data teste care au atestat ritmul cardiac ca o metoda fiabila de testare a pericolului. In practica, de la un ritm cardiac de 60-80 batai pe minut, in cazul unui pericol numarul batailor pe minut la oaie a crescut la 225. Aceasta a fost concluzia experitului condus de Jean-Marc Landry.

In teorie, versiunile finale ale aparatelor care ar trebui purtate pe o portiune fara lana de pe pieptul oii, vor fi capabile sa scoata  sunete si sa emane mirosuri pentru a speria lupi. Daca nu mai puteti astepta pana la versiunea finala a acestui aparat, merita retinut ca primele teste vor incepe in Elvetia si Franta anul viitor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele