Un nou gadget ar putea salva oile de lupi

, 06 Aug, 09:45

Desi pare rupta din parabolele de acum 2000 de ani, faptul ca oile sunt atacate si mancate de lupi continua sa fie o problema importanta pentru ciobani. Solutia? Un nou gadget care le monitorizeaza ritmul cardiac.

Un nou gadget ar putea salva oile de lupi

Momentan se afla intr-un stadiu destul de avansat de dezvoltare un dispozitiv care nu numai ca monitorizeaza ritmul cardiac al oilor, dar face o treaba foarte buna si in a indeparta lupii sau a avertiza printr-un SMS ciobanul de la stana de un pericol iminent. Nu lipseste nici componenta GPS care asocieaza o locatie intregului eveniment.

Prototipul ar trebui sa fie gata in aceasta toamna, in timp ce saptamana trecuta au avut loc pentru prima data teste care au atestat ritmul cardiac ca o metoda fiabila de testare a pericolului. In practica, de la un ritm cardiac de 60-80 batai pe minut, in cazul unui pericol numarul batailor pe minut la oaie a crescut la 225. Aceasta a fost concluzia experitului condus de Jean-Marc Landry.

In teorie, versiunile finale ale aparatelor care ar trebui purtate pe o portiune fara lana de pe pieptul oii, vor fi capabile sa scoata  sunete si sa emane mirosuri pentru a speria lupi. Daca nu mai puteti astepta pana la versiunea finala a acestui aparat, merita retinut ca primele teste vor incepe in Elvetia si Franta anul viitor.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail